У наш час тема контрацепції займає особливе місце в суспільстві. Адже контрацепція – це метод вибору, який дає можливість не тільки запобігти небажаній вагітності, а свідомо вирішувати, коли народжувати, в якому віці й в якому статусі. Діти повинні з’являтися на світ бажаними.

 

Яка буває?
- Перерваний статевий акт. Йому й досі віддають перевагу більшість подружніх пар, але це не кращий спосіб. По-перше, він ненадійний, а по-друге, – чоловік психологічно напружений і ні на секунду не може розслабитися.

   
- Температурний і календарний методи підходять тільки здоровим жінкам зі стабільним менструальним циклом, але й ці способи попередження вагітності недостатньо надійні. Жінки іноді просто можуть помилитися в розрахунках. Суть температурного методу, або методу вимірювання базальної температури полягає у визначенні періоду, коли зачаття неможливе фізіологічно. Протягом всього менструального циклу жінка щоранку повинна вимірювати базальну температуру. Коли остання підвищується на 0,4-0,5 градуса, відбувається овуляція. Через 2-3 дні настають несприятливі для зачаття дні.
   
- Уникнути небажаної вагітності можна за допомогою презерватива, який буває і жіночим, і чоловічим - так званий бар\'єрний метод. Перевага цього методу контрацепції полягає в тому, що він захищає від багатьох хвороб, які передаються статевим шляхом (СНІД, сифіліс, гонорея, вірусна інфекція). До бар\'єрних методів відносяться також ковпачки, які перешкоджають потраплянню сперматозоїдів у матку.
   
- При внутрішньоматковій контрацепції в матку жінки вводиться (на 2 або 5 років) спіраль із пластику та міді. Особливість сучасних внутрішньоматкових спіралей - вони виділяють гормони, які перешкоджають процесам імплантації яйцеклітини.
   
- Оральні протизаплідні засоби - один із найпопулярніших способів уникнення небажаної вагітності. Ці препарати підбираються індивідуально після перевірки гормонального фону жінки і з урахуванням її фізіологічних особливостей та стану здоров’я. Оральні контрацептиви третього покоління практично повністю імітують нормальний менструальний цикл і майже не дають побічних ефектів.
   
- Один із засобів тривалого захисту від небажаної вагітності - ін\'єкційні контрацептиви, або імплантати, які вводяться підшкірно. Знаходячись з організмі, вони постійно виділяють малі дози спеціально підібраних гормональних препаратів, які володіють протизаплідною дією. На жаль, побічні ефекти за використання подібних методів контрацепції такі ж, як і у випадках використання оральних контрацептивів.
   
- До хірургічної контрацепції, або стерилізації звертаються ті подружні пари, які впевнені, що вже виконали індивідуальну програму народження дітей. Це жодним чином не позначається на сексуальній функції і дає стовідсотковий результат, оскільки запліднення стає неможливим.

Як вибрати?
Вибір методу контрацепції - справа індивідуальна і залежить від безлічі чинників. Перед використанням того чи іншого виду захисту проконсультуйтеся зі своїм лікарем:
- вік: для кожного віку, а відповідно й для певного рівня фізіологічного розвитку жінки, підходять свої методи;
- реакція організму: часом досить складно підібрати відповідний гормональний контрацептив через побічні ефекти або стан здоров’я;
- народжувала жінка чи ні;
- плани на майбутнє: якщо пара вже має діток і впевнена, що поповнення більше не хоче, то можливо кращим варіантом для неї буде хірургічна контрацепція;
- частота статевого життя: звичайно, немає сенсу застосовувати гормональні контрацептиви, якщо ви займаєтесь сексом двічі на місяць, у такому випадку простіше тримати під рукою презервативи.   

 


Переглядів: 724
Поширень: 0