На жаль, багато хто із власників автомобілів, своїм легковажним ставленням до системи захисту, провокує зловмисника на скоєння злочину. На Вінниччині цього року сталося 112 незаконних заволодінь транспортними засобами: автомобілями, мотоциклами, скутерами. 76 з них розшукано і повернуто власникам. Лише легкових автомобілів викрадено 84 одиниці, з яких 57 знайдені співробітниками ДАІ.

- Викрадення автомобіля можна попередити, якщо застосовувати елементарні правила безпеки, - розповідає начальник сектору організації розшуку автомотранспорту капітан міліції Анатолій Залібівський, - В першу чергу радимо автолюбителям бути уважними. Особливо коли сідаєте в своє авто в темний час доби, знаходячись у малолюдному незнайомому районі. Не зайвим буде оглядітися по сторонах, чи немає поблизу підозрілих персонажів. Такі запобіжні засоби можуть допомогти уникнути нападу з метою відкритого заволодіння транспортним засобом.

При «таємному» викраденні ключовим чинником є умови стоянки автомобіля. Украй рідко до міліції надходять повідомлення про угони машин із стоянок закритого типу, розташованих біля людних місць. Навіть при тому, що зазвичай як охоронець виступає всього одна людина, а адміністрація стоянки за збереження автомобіля відповідальності не несе, викрадачів відлякує присутність сторонніх - потенційних свідків. Тому найкраще зберігати автомобілі на охоронних стоянках, або в гаражах.

Якщо не має такої можливості, фахівці із Державтоінспекції радять застосовувати найпростіші засоби захисту, наприклад, обладнати автомобілі спеціальними пристроями: блокираторами кермового колеса або коробки передач. Його швидко не знімеш, тому займатися ним викрадачам немає сенсу. Втрата часу збільшує вірогідність бути поміченим випадковими перехожими. Отже автомобілі з такими пристроями навіть «кваліфіковані» злочинці прагнуть не чіпати.

Тож, шановні автовласники транспортних засобів, пам\'ятайте, що виконання елементарних правил безпеки, збереже вам ваше авто і позбавить від неприємних сюрпризів, а саме,

Державтоінспекція радить водіям:

  • не залишайте автомобіль з відкритими вікнами і кинутими на сидінні особистими речами – це діє як, приманка;
  • залишаючи автомобіль навіть на короткий проміжок часу, не нехтуйте системою захисту;
  • не розповідайте нікому, як діє ваша система захисту автомобіля;
  • залишайте автомобіль, по можливості в полі свого зору;
  • ніколи не залишайте ключі в замку запалення;
  • ніколи не тримайте запасний комплект ключів в машині;
  • виходячи з машини, перевірте, чи всі вікна і двері щільно закриті;
  • не відходьте від автомобіля, якщо працює двигун;
  • не залишайте автомобіль на ніч у темних і нелюдних місцях;
  • не довіряйте свій автомобіль незнайомим або випадковим людям;
  • застрахуйте свій автомобіль та обладнайте надійною системою сигналізації

Сподіваємося, що наші поради вбережуть вас від неприємностей.



Переглядів: 2974
Поширень: 0