При реєстрації або перереєстрації транспортного засобу вже не можна вписувати у техпаспорт родичів.

У МРЕВ пояснюють це новими вимогами, які діють з початку цього року.

Останні 8-9 років у техпаспорт вносили тільки двох людей, причому найближчих родичів. Згідно з раніше діючою інструкцією МВС це - батьки, тесть, теща, чоловік, дружина, діти, рідні брати і сестри, внуки, дід і бабуся, усиновителі та усиновлені.

Сьогодні ситуація змінилася. Як пояснили в ДАІ МВС України, нові вимоги діють згідно з Постановою Кабміну №1371 від 23.12.2009 року, що внесла зміни в "Порядок реєстрації транспортних засобів".

Віднині якщо власник ТЗ хоче надати право іншим фізичним особам, у тому числі й найближчим родичам, на управління своїм особистим транспортом, йому необхідно буде оформити на них тимчасовий реєстраційний талон або нотаріальне доручення. Термін дії даних документів визначає господар ТЗ, указуючи його в заяві, і дійсні вони тільки за наявності основного свідоцтва про реєстрацію (техпаспорта власника).

Ця зміна обумовлена тим, що на підставі даних, які вписувалися в свідоцтво про реєстрацію, складно було отримати повноцінну інформацію про людину, якій надавалося право управління. Та і графа "Особливі відмітки", куди вносилися подібні записи, головним чином орієнтована на службову інформацію, як те: наявність кредиту на ТЗ, номер і серія митного свідоцтва або старого техпаспорта та ін., а оскільки техпаспорти на пластиковій основі стали меншого розміру, ніж старі - на паперовій, то пріоритет був відданий важливішій інформації для ДАІ.

На сьогоднішній день оформлення тимчасового реєстраційного талона коштує дешевше, ніж домовленість у нотаріуса. У МРЕВ ДАІ - 66 грн незалежно від терміну дії талона. А у нотаріуса - від 250 грн (терміном до 3-х років) до 500 грн (на 10 років).


Переглядів: 2539
Поширень: 0