Пігментні утворення шкіри зустрічаються дуже часто. Надзвичайно небезпечна з них тільки меланома. Її питома вага в загальній структурі захворюваності злоякісними новоутвореннями складає за даними Міжнародного Протиракового Союзу 0,1-6,9% на 100 тис.населення.

«ВІНАЛЬФА-МЕД»Термін «меланома» (від грецького – темний, чорний) запропонував в 1838 році Карсвелл. Меланома шкіри є злоякісною пігментною пухлиною нейроэктодермального походження, що розвивається з меланоцитів, розташованих переважно в шкірі, і клітин невусів. Тому шкірна форма захворювання, а саме меланома шкіри, є найчастішою, складаючи 10% всіх злоякісних пухлин шкіри, вона відповідальна за 80% випадків смерті, злоякісних пухлин шкіри. Причина цього полягає в тому, що меланома має не тільки місцевий, але в значно більшому ступені розвиток віддалених метастазів.

В даний час меланома почала представляти реальну загрозу для великого числа людей.

Сучасні епідеміологічні дослідження встановили стрімке зростання захворюваності меланомою шкіри в різних країнах світу. Так, якщо в США в 1984г. було виявлено 18 000 хворих меланомою шкіри і 5500 чоловік померли від неї, то в 1994 р. ці цифри зросли до 32 000 і 8 000 чоловік відповідно. За один з основних пускових механізмів зростання захворюваності меланомою вважають збільшення за останній час сумарного часу дії ультрафіолетової частини спектру сонячного світла на шкіру людини.

У виникненні меланоми важлива роль належить різним чинникам.
Екзогенні чинники ризику представлені фізичними, хімічними і біологічними агентами навколишнього середовища, що володіють прямою дією на шкіру.

  • Фізичні чинники ризику:
  • надмірна інсоляція, особливо в дитячому віці;
  • іонізуюча радіація;
  • флюоресцентне освітлення;
  • хронічна травматизація шкіри.

Значнішим чинником ризику розвитку меланоми визнається травматизація невусів, як багатократна так і одноразова.

Одним з основних методів діагностики меланоми шкіри являється епілюмінісцентна дерматоскопія – неінвазивний метод дослідження утворень шкіри в спеціальному імерсійному середовищі за допомогою дерматоскопа.

У рамках загальноукраїнської акції боротьби з меланомою, в медичному центрі «ВінАльфа-Мед» протягом тижня ( з 13.05.2013 р. по 17.05.2013 р.) було безкоштовно проконсультовано та проведено дерматоскопічне дослідження 231 пацієнту. При цьому у 9 пацієнтів виявлено пігментні пухлини шкіри з підозрою на меланому. Всі 9 пацієнтів були скеровані до спеціалізованого закладу. Спеціалізоване лікування (оперативне видалення) отримали 5 пацієнтів. У всіх діагноз меланома підтверджено гістологічно.

Резюме: при наявності любого новоутворення на шкірі рекомендовано обов’язково отримати консультацію лікаря онко-дерматолога.

Записатися на консультацію до лікаря Ви можете за телефонами
(0432) 60 20 90
(0432) 60 30 90
(067) 430 83 03

ЗДОРОВ’Я ВАМ І БЛАГОПОЛУЧЧЯ! СПІВРОБІТНИКИ КЛІНІКИ «ВІНАЛЬФА-МЕД»


Переглядів: 4928
Поширень: 0