Зваживши «переваги» безкоштовної медицини в Україні та вберігаючи майбутніх батьків від непередбачуваних наслідків під час вагітності, страховики пропонують програми страхування у рамках проекту корпоративного страхування на підприємствах або ж окремим полісом.

Страховка при вагітності це вже правило, а не винятокСьогодні батьки поставлені перед фактом: або самі купують всі медпрепарати та матеріали, або оформляють страховий поліс, - каже Юрій Банах, завідуючий відділенням патології вагітних Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова. – На папері стаття Конституції про надання безкоштовних медичних послуг є, а реального фінансування немає. У нашому відділенні є все необхідне для надання ургентної допомоги, а все решта за гроші пацієнтів. Тому ми впродовж 10 років успішно працюємо зі страховими компаніями, які пропонують спеціальні страхові поліси. І майже 90 відсотків усіх породіль надають перевагу страхуванню, бо воно покриває і непередбачувані витрати. Звісно, можна у лікаря отримати список усіх необхідних ліків і самому їх придбати. Але ніхто на сто відсотків вам не дасть гарантії, що всі вони вам будуть потрібні чи навпаки – доведеться у найнеобхідніший момент бігати по аптеках і докуповувати інші медпрепарати.

Необхідно врахувати, що згідно вимог Наказу Міністерства охорони здоров’я №417 від 15 липня 2011 року, кожній жінці, яка стоїть на обліку, має бути проведена певна кількість діагностичних обстежень, а також за час вагітності потрібно здати чималу кількість різного виду аналізів.

Коли жінка стає на облік, то однією з перших статей витрат, як у приватній клініці, так і в жіночій консультації, стане УЗД. У приватних клініках ультразвукове дослідження в першому триместрі вагітності коштуватиме від 130 до 250 грн. У державних клініках УЗД воно безкоштовне, але існують «добровільні» благодійні внески, кошти від яких йдуть на придбання розхідних матеріалів, бо ні для кого не секрет, що медицина, зрештою, як і інші галузі, недофінансовується. Звісно ж, можна і не платити благодійних внесків, але тоді доведеться вагітній жінці самій ходити по аптеках та купувати все необхідне та не факт, що ваші пошуки будуть вдалими. Повний комплекс обстежень та консультацій на базі приватних клінік складе на менше 3 тисяч гривень.

- Я оформила поліс страхування компанії під час вагітності в Центрі матері та дитини, - розповідає вінничанка Ольга Тимофеєва. - Виношувала дитину важко. Лікарі попередили, що сама народити не зможу - потрібен буде кесарів розтин. Операція була складною, лікарі буквально врятували життя мені та донечці Вікторії. Після пологового будинку нас направили на лікування у обласну лікарню імені Пирогова. Потрібні були чималі кошти: взагалі лікування обійшлося понад 35 тисяч гривень. Страхова компанія «Місто» повністю виконала свої зобов’язання по договору.

Страховий поліс позбавляє не лише зайвих клопотів, а й витрат. Страховик простежить, щоб вас зайвий раз не піддавали необов’язковим обстеженням, витратам чи необґрунтованому лікуванню.

Страхова компанія «МІСТО» вже більше 2 років реалізовує програму страхування вагітності та пологів. На сьогодні більше половини вагітних у Вінниці користуються даною програмою. Запроваджений компанією системний Контроль якості наданих медичних послуг показує 92% рівень задоволення програмою, що на фоні загального незадоволення реформованою медициною є дуже високим показником. При укладенні договору добровільного медичного страхування потрібно заповнити медичну анкету. Звичайно, Договором передбачені також певні виключення та обмеження. Вартість страховки на період вагітності становить від 1300 гривень та від 1250 гривень на період пологів. Це не значні суми з огляду на ті ризики, які не рідко трапляються під час вагітності та пологів. У разі лікування ускладнень та хвороб, які можуть виникнути при перебігу вагітності, поліс покриває витрати в межах 10 тисяч грн. під час перебування в стаціонарі, а надання медичної допомоги у разі ускладнень під час пологів – у межах 15 тисяч грн. Тобто страховка у 7-10 разів покриває витрати при виникненні ризиків. (Основні умови програми подано у таблиці 1.)

Таблиця 1
 

ПОСЛУГИ(ВИПАДКИ)
ЛІМІТ забезпечення, грн.
Комплекс послуг із дородового спостереження, медикаментозне забезпечення лікування ускладнень під час перебігу вагітності
10’000,00
Комплекс послуг із надання допомоги пов’язаних із пологами
15’000,00
Медикаментозне забезпечення лікування післяпологових ускладнень, надання засобів первинної гігієни згідно переліку
5’000,00
Медикаментозне забезпечення лікування хвороб новонародженої дитини (дітей)
2’500,00
Медична допомога матері при внутрішньоутробній загибелі плоду
2’000,00
Смерть Застрахованої особи
50’000,00



Переглядів: 20352
Поширень: 0