Завбачливі батьки, збираючи своїх дітей до школи, разом зі шкільним приладдям забезпечують також дитину страховим полісом. Сьогодні багато страхових компаній пропонують свої послуги з цього виду страхування. Але більшість батьків купують страхові поліси не усвідомлено, надаючи переваги дешевим варіантам, так і не розібравшись в умовах договору. А потім часто бідкаються, бо заощадивши сьогодні 20 гривень, втрачають тисячі на обстеженні та лікуванні дитини. В більшості випадків тоді винуватять страхового агента: не розповів, не переконав узяти кращу страховку. Хоча провина батьків тут також має місце.

Як правильно застрахувати своє «чадо», або Чому батьки економлять 54 гривні в рік на своїх дітях

Проблема добровільного страхування школярів обговорювалась учасниками Вінницького прес-клубу.

Статистика дитячого травматизму сувора: за інформацією Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА торік за медичного допомогою до лікарів звернулися понад 1 тисяча 100 учнів. Діти отримали травми під час перебування в школі. Ще близько 7 тисяч дітей шкільного віку отримали травми поза школою: перебуваючи вдома, під час розваг та на ігрових майданчиках. Окрім того, 70 маленьких вінничан отримали травми внаслідок дорожньо-транспортних пригод.

Як захистити свою дитину на відстані?

Про правила поведінки на вулиці чи під час ігор кожна мама чи батько нагадують, але більшість покладається на виховний процес під час навчання у школі. Безпеки життєдіяльності і правилам поведінки в навколишньому середовищі дітей вчать фахівці, але все передбачити неможливо. Так, якщо перебуваєш поряд із дитиною, - нещасний випадок можна попередити, не допустити, а коли поруч з дитиною нікого немає… І чи кожен знає, як швидко діяти і куди бігти, наприклад, при дитячих опіках, переломах, особливо якщо перебуваєш у чужому місті.

Оптимальний метод убезпечити своїх дітей – застрахувати їх. Так страхування дітей – це справа добровільна. Але захистити життя і здоров’я своєї дитини – обов’язок кожного свідомого батька.

В чому перевага страхової програми від компанії «МІСТО» перед іншими страховиками?

Перша і основна особливість – пропонується медичне страхування від нещасних випадків, а не класичне страхування від нещасних випадків.

Різниця полягає в тому, що при класичному варіанті страхування від нещасних випадків при отриманні травми організацією медичної допомоги займаєтесь ви самі, на свій розсуд і зі своїми зв’язками. А потім збираєте довідки, медичну документацію й подаєте документи на виплату страховику, який має розраховувати суму виплати. Страхову виплату отримуєте вже після лікування при наявності всіх документів. Середня сума страхової виплати складає приблизно 200 гривень.

Відміна ж у випадку з медичним страхуванням складає те, що організацією медичної допомоги займається страхова компанія і оплату медикаментів, обстежень під час такого лікування проводить також страхова компанія. Отже Ви не витрачаєте свої кошти під час лікування, або ж компенсуєте їх по чекам! Звичайно – це зручно! А також швидко і ефективно!

Від чого можна застрахуватися?

  • побутові травми: забій, переломи, вивихи, розриви і поранення. В тому числі травми, отримані в результаті протиправних дій третіх осіб або в результаті дорожньо-транспортної пригоди;
  • утоплення;
  • опіки, відмороження;
  • ураження електричним струмом або блискавкою;
  • випадкове гостре отруєння хімічними речовинами (крім алкоголю та наркотиків), ліками, отруйними рослинами (винятком є харчові токсикоінфекції);
  • укуси тварин, отруйних комах, змій;
  • захворювання кліщовим енцефалітом.

На що потрібно звертати увагу купуючи страховий поліс?

Перш за все, на обсяг страхового покриття та на страхові ризики, тобто на яку суму і від чого дитина буде застрахована. Далі слід звернути увагу на обмеження та виключення, окрім того – на спосіб звернення до страховика та умови виплати. У будь якому випадку, якщо вам не зрозумілі якісь вирази в тексті договору, краще уточнити все до укладення такого договору, а не під час випадку.

Олена ШМИГЕЛЬСЬКА

Коментарі експертів:

Андрій ЛисакАндрій ЛИСАК, заступник директора Департаменту освіти і науки Вінницької ОДА – начальник управління загальної, середньої, дошкільної освіти та виховної роботи:

– У цьому році близько 150 тисяч дітей прийдуть до шкіл Вінниччини. Звісно, що базовим є навчання дитини. Крім того, їм ще розповідають на уроках, як правильно формувати безпечне середовище, як себе поводити аби не травмуватися самому та не травмувати інших. Дітей вчать, як безпечно поводитись у навколишньому середовищі. Але життя є життя, й інколи виникають різні обставини. А відтак, у першу чергу батьки мають дбати про безпеку своїх дітей. Одним із механізмів убезпечення дитини є страхування. Батьки мають приймати рішення про страхування дитини через страхову компанію.

Ми живемо в системі конкурентного ринкового середовища. Школа лише може забезпечити співпрацю між страховою компанією й батьками дитини. Але моя думка, що дітей необхідно страхувати.

 

Олена ВойцехівськаОлена ВОЙЦЕХІВСЬКА, начальник управління особистого і медичного страхування ПАТ СК «Місто»:

– За кілька останніх років кількість звернень по страхових виплатах щодо травмування дітей зросла вдвічі. Не тому, що раніше діти не травмувалась, а тому, що більше стало застрахованих дітей. Діяльність страхової компанії визначається розмірами виплат. Впродовж 2013–2014 років рівень страхових виплат у компанії «Місто» складає 50–60 %.

При обранні страхового полісу батьки мають уважно ознайомитись з його умовами. Страхова компанія «Місто» пропонує кілька видів страхування для дітей: від нещасного випадку, програма «Чемпіон» (для тих, хто займається у спортивних секціях), програма «Школярик». Найоптимальніший вид страхування – це медичне страхування при настанні нещасного випадку, яке покриває і нещасний випадок, і всі затрати, які йдуть на лікування його наслідків. Звернень за цією програмою удвічі більше. За страховим продуктом «Школярик» в СК «МІСТО» застраховано близько 9 % вінницьких школярів.

 

Ірина СтаринецьІрина СТАРИНЕЦЬ, завідувач амбулаторно консультативним відділення Вінницької міської лікарні «Центр матері та дитини»:

– Впродовж кількох останніх років плідно співпрацюємо зі страховою компанією «Місто», яка якісно, оперативно і професійно виконує всі свої зобов’язання перед клієнтами. Ті страхові умови, які пропонує ця компанія, є оптимальними при настанні нещасних випадків із дітьми. Наприклад, кожна застрахована дитина за програмою «Школярик» отримує індивідуальну картку застрахованої особи, де зазначені ім’я та прізвище дитини, номер договору та телефони лікаря-координатора і страхової компанії. При настанні страхового випадку потрібно зателефонувати за вказаними номерами і повідомити лікаря-координатора про подію.

Усі подальші процедури і медикаменти застраховані отримують безкоштовно. Розрахунки з медичними закладами та аптеками здійснює страхова компанія.

 

Наталія СмалківськаНаталія СМАЛКІВСЬКА, психолог школи № 22:

– 50 % учнів нашої школи застраховані. Програми страхування і страхові компанії батьки обирають самі. Звичайно, ми пояснюємо їм переваги одного поліса над іншим. Бо, на жаль, дехто з батьків вважає, що заплативши за страховку 10 грн на рік, у разі травмування дитини отримає 10 тисяч грн. Дуже уважно підходьте до вибору страхової компанії та ретельно вивчайте умови страхового поліса.

Потрібно проводити серйозну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед дітей і їх батьків. Світова практика показує, що правильно побудована інформаційно-роз’яснювальна робота сприяє підвищенню культури страхування.

 

Роман СемчукРоман СЕМЧУК, заступник голови комітету з фізичної культури і спорту Вінницької міської ради:

– Всі діти, які займаються у спортивних секціях, у нас застраховані – це обов’язкова умова. Страхові покриття – різні, залежно від виду спорту. Страхуємо дітей і при поїздках на змагання. Це своєрідний захист. Мабуть, саме ті діти, які займаються спортом чітко усвідомлюють важливість такого виду захисту. І їхня страхова культура набагато вища.

 

 

 

 

ДОВІДКОВО:

Класичне страхування від нещасного випадку

Виплата здійснюється після закінчення лікування, без медичного супроводу. Поліс діє цілодобово (в тому числі і під час канікул), але не покриває всі види травмування. Виплата проводиться в залежності від тяжкості травми після подачі документів. Вартість програми 20 гривень на рік.

Програма страхування «ШКОЛЯРИК»

Медичне страхування при настанні нещасних випадків «Школярик» зі страховим покриттям 5 тис. грн. діє цілодобово на всій території України. Виплата здійснюється безпосередньо під час лікування. Медичний супровід здійснюється лікарем-координатором. Захист покриває всі види травм. Вартість програми 54 гривні на рік.



Переглядів: 9264
Поширень: 0