За декілька років в аграрній Вінниччині зуміли побудувати успішну соціально-орієнтовану модель житлового ринку, яка доводить: житло дійсно може бути доступним. На сьогодні область є лідером країни у виконанні низки регіональних програм - «Власний дім», «Доступне житло» та «Енергозбереження». Власну сучасну оселю збудували, за допомогою Комунальної організації «Обласний фонд сприяння інвестиціям і будівництву», понад 16 тисяч вінницьких сімей. Вчителі та лікарі, маючи доступ до земельних ресурсів і фінансів Фонду, спроможні зробити це недорого.

Кореспонденти Укрінформу зустрілися з головою фонду Володимиром Бабошиним, щоб розпитати про втілені проекти, завдяки яким регіон очолює всеукраїнський рейтинг декілька років поспіль.

Житло може бути доступним: доведено на Вінниччині

- Жити на власній землі у своєму домі - мрія кожної української родини. Як вона починала втілюватись на Вінниччині?

- Фонд працює у регіоні вже 17 років. Створено його було за постановою Кабміну No394 у 1997 році. Уряд пропонував розширити інвестиції в індивідуальне житлове будівництво у сільській місцевості. Прагнули створити людям умови, щоб вони працювали на селі, розвивали власне господарство. Інвестування пропонували на привабливих умовах - кредит лише під 3% річних у гривнях і терміном виплати до 20 років. На будівництво виділялось до 100 тисяч гривень, а на добудову - до 50 тисяч гривень. На той час це були суттєві кошти. Звичайно, знаходилися скептики, які говорили, що в області й так є багато житла і не потрібно будуватись. Але молоді родини хотіли мати свої оселі і будувати сучасні будинки «під себе». І головне - енергозберігаючі. Стимулювали і багатодітних, адже родини, де виховувалось троє і більше діток - не сплачували відсотків за кредитом узагалі. В Україні того року було створено лише 5 таких фондів в областях. Згодом цей приклад перейняли по всій країні.

Житло може бути доступним: доведено на Вінниччині

- Вінниччина є лідером за програмою «Власний дім». Як вдається акумулювати кошти у не такій вже й багатій області?

- Так, ми один із фондів-лідерів в Україні, завше входили у трійку кращих. Перше місце довго тримала Сумщина, потім - Луганськ, зараз за обсягами фінансування ми посідаємо перше місце. Спочатку Фонд працював лише із коштами місцевих бюджетів - держава «вагалась», розпочати фінансувати програми, чи ні. Але згодом долучилась, і кошти пішли. Залучення коштів із державного, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ, організацій, грантів дозволило добудувати й те, що було недобудованим.Фонд - спільна власність територіальних громад області, відтак, сесія облради визначає обсяг фінансування. За підрахунками, близько 100 млн гривень пройшло через Фонд за 17 років. Якщо у 1997-му це було лише 20 тисяч гривень «живих» грошей і 90 тисяч гривень «цеглою», то надалі обсяги збільшились до 300 та 700 тисяч гривень. Влада нам сприяла, і обсяги фінансування зростали щороку. Цьогоріч за всіма програмами, а їх уже чотири («Власний дім», «Доступне житло», «Енергозбереження» та «Питна вода» - авт.), маємо загальний обсяг фінансування - 23 млн грн. В 11-ох районах ми виступили замовниками будівництва доступного житла, і вже 4 будинки введено в експлуатацію. Для райцентру побудувати 24-квартирний будинок - це добре, адже менталітет у людей різний. Хтось хоче власну оселю, а хтось мріє про квартиру. Всього за період отримання кредитів, до фонду надійшло 18 тис. 772 звернення. 16,6 тис. сім\'ям було надано кредитування.

Житло може бути доступним: доведено на Вінниччині

Житло може бути доступним: доведено на Вінниччині

- Кредити брали не лише на будівництво?

- Так, кредити брали не лише на будівництво, а й на добудову, реконструкцію житла, спорудження інженерних мереж і підключення їх до існуючих комунікацій, а також на газифікацію та енергозберігаючі технології. Наприклад, зараз як альтернатива газу особливо актуальні котли на твердому паливі.

Житло може бути доступним: доведено на Вінниччині

- Чи відомо пересічному вінничанину, як взяти участь у ваших програмах? Як їх популяризуєте?

- Є певні правила надання кредиту, затверджені регіональною програмою підтримки індивідуального житлового будівництва «Власний дім». Для всіх керівників територіальних громад, а в області більше 700 сільських та селищних рад, ми ще у 2010 році провели навчання, надали необхідні матеріали. Зазначу, що у всіх 27 районах із нами є стабільні контакти. Хоча є і певні труднощі в роботі із Піщанським, Немирівським, Теплицьким і Крижопільським районами. Фактично, до фонду можуть звернутись усі бажаючі, і ми обов\'язково проконсультуємо, допоможемо. Або ж людина, яка потребує підтримки, може звернутись до голови своєї територіальної громади і отримати консультації там.

Житло може бути доступним: доведено на Вінниччині

- Навесні ви очолили Всеукраїнську Асоціацію «Власний дім». Які новації запропонуєте фондам в інших регіонах України?

- Асоціація виступає як координатор взаємодії фондів в усій країні. Працюємо, як сполучна ланка між Мінрегіонбудом і нашими фондами. Налагоджена робота із народними депутатами в питанні включення фінансування наших програм при формуванні Держбюджету, із постійними депутатськими  профільними комісіями в місцевих радах. Якщо у голови регіонального фонду виникають труднощі в налагодженні такої співпраці - Асоціація бере на себе вирішення проблемного питання, адже наші  пріоритети - працювати на перспективу.



Переглядів: 4956
Поширень: 0