У «12 кадрах» фотохроніки у вікнах корпункту Укрінформу по вулиці Соборній, 72 – охайні будиночки. На світлинах - оселі, які вінничани збудували за регіональними програмами «Власний дім» та «Доступне житло».

Свіжа експозиція – це найкраще свідчення того, що житло може бути доступним. Адже його власники не такі вже й багаті люди. Це звичайні сільські вчителі, медики, здебільшого, працівники бюджетних установ. Свого часу вони звернулись до Комунальної організації «Обласний фонд сприяння інвестиціям і будівництву» і, залучивши кошти, втілили свою мрію, – збудували власну оселю.

Реалізована мрія вінничан про свій дім – у вікнах Укрінформу

«Проект будинку власник обирає сам, кошторис розраховує, виходячи із власних можливостей, маючи щонайменше 50% на будівельні роботи. Решту коштів вишукує Фонд із різних джерел – державного, місцевих бюджетів, коштів підприємств та організацій, співпраці із іншими Фондами. Власник укладає із Фондом угоду і отримує кредитування під 3% річних у гривнях», - розповідає заступник голови Фонду Ігор Домбровський.

Розраховувати на такі умови може лише той, хто живе у сільській місцевості. Пільгові довгострокові кредити на будівництво та добудову житла надаються терміном до 20 років, а молодим сім’ям, де вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років, або неповним сім’ям (батько, мати до 35 років) – до 30 років. Звичайно, як і у банку, позичальник має довести свою платоспроможність.

Реалізована мрія вінничан про свій дім – у вікнах Укрінформу

Окрім будівництва, можна отримати допомогу й на придбання житла із добудовою чи реконструкцію житла. Це можуть бути і будинки, і квартири, - як кому до вподоби. Наприклад, як восьмиквартирні будинки в Іллінцях та Шаргороді, збудовані для працівників соцсфери.

Документальний «будівельний фотопарад» – колекція Фонду. Хоча об\'єктів, збудованих на Вінниччині за час його діяльності, набагато більше. За сприяння з райдержадміністраціями та місцевими радами, Фонд уклав пільгові довгострокові кредити з 16 тисячами сільськими забудовниками області. Залучено понад 40 мільйонів гривень із різних джерел фінансування на будівництво, забудову, придбання та інженерне облаштування житла.

Реалізована мрія вінничан про свій дім – у вікнах Укрінформу

Фотовиставка, яка розповідає про роботу Фонду і втілену мрію подолян про свою домівку, діятиме в вікнах корпункту на постійній основі. Експозиції змінюватимуться, ілюструючи дванадцять миттєвостей синергії бажання та можливостей.

Довідково. Комунальну організацію «Обласний фонд сприяння інвестиціям і будівництву» було створено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 1997 року №376 «Про заходи щодо підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» та розпорядження голови Вінницької облдержадміністрації від 19 травня 1997 року №155.



Переглядів: 5488
Поширень: 0