16 – 18 жовтня на базі Вінницького національного технічного університету відбувався фінал Всеукраїнської олімпіади з алгоритмічного програмування, який водночас мав статус півфіналу першості світу ACM-ICPC по Південно-східній Європі. Змагання пройшли за спонсорської підтримки компанії «Київстар».

400 перемог на міжнародних конкурсах

– Ми вдячні компанії «Київстар» та іншим партнерам за матеріальну підтримку олімпіади з програмування. Само проведення півфіналу першості світу у ВНТУ – досягнення не лише нашого вишу, але й всієї держави. Він у нас проходить уже вп’яте. Право на проведення півфіналу першості світу нам надали організатори зі США, – сказав ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко.

За словами Володимира Грабка, студенти-програмісти є елітою ВНТУ. Адже лише за останній рік вони здобули понад 400 перемог на різноманітних міжнародних конкурсах з інформаційних технологій.

На урочисте відкриття олімпіади завітали відомі гості: заступник Вінницького міського голови Галина Якубович, заступник керівника  департаменту освіти і науки ОДА Андрій Лисак, екс-чемпіон світу з програмування Остап Каркуна, який нині працює у компанії «Фейсбук». Всі вони бажали звитяг учасникам олімпіади.  

«Київстар» підтримав олімпіаду з програмування, призери якої їдуть на фінал першості світу у Таїланд

Українці поступаються лише Китаю і Росії

15 років тому, коли ми лише почали брати участь в олімпіадах по Південно-Східній Європі, українська команда не входила до числа призерів.

– Якщо займали шосте місце – це було свято. За останні вісім років ми розробили таку систему підготовки, завдяки якій українські команди домінують, – розповів професор кафедри комп'ютерних наук ВНТУ, координатор Всеукраїнської олімпіади і директор по Південно-східному регіону студентської першості світу з програмування Володимир Месюра.

За його словами, за міжнародним рейтингом з алгоритмічного програмування Україна зараз перебуває на третьому місці в світі. Перед нами Китай і Росія, позаду – Японія, Польща і США. У  першу чергу цього вдалося досягти за рахунок численних змагань (8 – 10 на рік), зимової та літної шкіл, під час яких молоді програмісти мають можливість вдосконалити свою майстерність.

Судили … комп’ютери

Півфінал проходив одночасно на двох майданчиках – у Вінниці та Бухаресті, а залік був загальним. У  нашому місті стартували 44 кращих команди України. Планувалася й участь інших європейських колективів, але до Вінниці вони чомусь не приїхали. У  Бухаресті в той же час змагалися 42 команди –із  Болгарії, Румунії, Молдови, Боснії і Герцеговини та Македонії. 

Команди за 5 годин вирішували по 10 задач. Правильність їх розв’язання перевіряли не судді, а техніка, що практично унеможливлювало помилки і суб’єктивний людський фактор.

Серед учасниць олімпіади були й дівчата.

– Я вдруге беру участь в олімпіаді зі спортивного програмування, воно мені дуже подобається. Щоб потрапити до Вінниці, пройшла два відбірних тури – університетський і по Західній Україні. Написала багато програм, тому й вирішила пробувати свої сили в змаганнях. Найскладніше в спортивному програмуванні – це знайти хорошу команду і спрацюватися з партнерами. Я перепробувала багато команд і знайшла ту, що мені підійшла. Моя роль – вирішення задач, – розповіла 5-курсниця Львівського національного університету ім. І. Франка  Марта Савицька. 

«Київстар» підтримав олімпіаду з програмування, призери якої їдуть на фінал першості світу у Таїланд

Вінничани не дотягнули до призів

Перше місце у півфіналі посіла команда Запорізького національного технічного університету, на другому – Львівський національний університет ім. Франка. Обидві збірні правильно вирішили по 7 задач із 10, але у  запорожців кращими виявилися додаткові критерії оцінки.   

Місця із третього по п’яте посіли три збірні Київського національного університету. Шосте місце – Університет Бухареста, сьоме – команда Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара. Лише на восьмому – збірна Вінницького національного технічного університету (5 розв’язаних задач), чим не дуже задоволені організатори. За словами Володимира Месюри, вінничани до останнього боролися за призову трійку, але дещо здали на фініші (в останні півгодини), чим скористалися конкуренти.   

З фіналу – до «Фейсбука» чи  у «Гугл» 

Головний приз, який отримують переможці олімпіади –  поїздка на фінал першості світу. Він пройде у  травні наступного року в Таїланді.

– Кращі чотири-п’ять команд за  традицією їдуть на фінал. Це збірні: Запоріжжя, Львова, Києва (одна команда), Бухареста і, можливо, Дніпропетровська. Ті, хто потрапить на фінал, лише завдяки цьому мають чудовий шанс працевлаштуватися у всесвітньо відомій компанії –  приміром «Фейсбук», «Гугл» тощо. Наші команди минулого року не були призерами у фіналі. Але в свій час призові місця на чемпіонаті світу посідали команди Львівського і Київського національного університетів, – підкреслив Володимир Месюра. 

Довідка

АСМ-ІСРС – наймасовіша Всесвітня студентська олімпіада. У її відбіркових змаганнях бере участь більше 300 тисяч команд, які представляють майже  10 тисяч університетів зі 120 країн світу. Під час змагань студенти повинні не тільки написати програмний код, але, перш за все, у  стресових умовах обмеженого часу та обчислювальних ресурсів (на команду з трьох студентів надається один комп'ютер), організувати ефективну командну роботу, щоб створити оптимальні алгоритми для вирішення поставлених завдань. Це вимагає високого рівня знань як з програмування, так і з обчислювальної математики, статистики, штучного інтелекту , інших фундаментальних наук інформатики.



Переглядів: 4247
Поширень: 0