Юрій Краківський, заступник голови правління ПАТ СК МІСТО презентував новий страховий продукт “Журналіст Вінниччини”, створений за ініціативи ГО “Спиноза”.

7 грудня відбулося  засідання «круглого столу» на тему: «Чи готові роботодавці платити за здоров’я журналістів?». Вінницькі медійники разом із народними депутатами України, медиками, посадовцями та представниками страхової компанії “МІСТО” бговорили проблеми і ризики, які виникають для журналістів у зв’язку зі змінами умов, в яких доводиться працювати журналістам. Зокрема, це стосується тривалої суспільно-політичної та економічної кризи, яку переживає країна, виникнення масових заворушень та військових конфліктів, а також погіршення фінансового та матеріального забезпечення редакційних колективів роботодавцями. Ініціатором фахової дискусії виступила Громадська організація «Фундація журналістів із інвалідністю та порушеннями опорно-рухового апарату «СПІНОЗА».

Як зазначила голова правління ГО «СПІНОЗА» Наталія Журбенко, за останні п’ять років соціальний захист та умови праці журналістів суттєво погіршились, а в професії з’явилися додаткові ризики. Ці зміни зачепили чималу професійну спільноту, адже, за даними Національної спілки журналістів України, у вітчизняних ЗМІ працюють понад 20 тисяч журналістів. Насправді їх більше, позаяк дана статистика не охоплює численних працівників ЗМІ, що працюють без офіційного працевлаштування. Лише незначна частка медійників може сподіватися на мінімальний соціальний захист, одиниці отримують від роботодавця гарантії захисту свого життя і здоров’я.

ПАТ “Страхова компанія “МІСТО” переймається соціальним захистом журналістів

Професія журналіста небезпідставно вважається однією з найбільш небезпечних. Проте, за даними Інституту масової інформації, у світі лише 1 з 10 злочинів, скоєних проти журналістів, розслідується належним чином, а в Україні за 2015 рік передано до суду усього 8 справ, пов’язаних із ними. Тим часом під час Євромайдану в Україні постраждали більше 300 журналістів, а вже у січні-жовтні 2015 року побиття зазнали 52. З початку АТО у полоні бойовиків побували 40 журналістів, у 2014 році там загинули семеро репортерів і ще кілька – цьогоріч. Окрім того, журналісти зазнають не тільки травм, а й специфічних хвороб, пов’язаних з професійною діяльністю.Найбільш поширені «журналістські хвороби» - порушення опорно-рухового апарату, що часто призводить до інвалідності.

З  відсутністю дієвих законодавчих механізмів захищеності саме журналістської спільноти погоджується і народний депутат України Сергій Кудлаєнко.

Нардеп відмітив присутність страхової компанії на круглому столі, присвяченому соціальному захисту журналістів, як дуже позитивний момент, адже саме за рахунок страхових внесків можна буде лікувати, реабілітувати і оздоровлювати журналістів.

Одним зі способів поліпшити становище журналістів могло б стати законодавчо передбачене обов’язкове страхування життя і здоров’я журналістів їх роботодавцями. Наразі ж ситуацію могла б змінити співпраця редакцій з місцевими страховиками.

ПАТ «Страхова компанія «МІСТО», з ініціативи ГО «СПІНОЗА», запропонувала вінницьким медійникам, незалежно від місця їх роботи і способу працевлаштування, інноваційний продукт «Журналіст Вінниччини», який зараз дуже на часі. Заступник Голови Правління  компанії Юрій Краківський наголосив, що за невеликі страхові внески, зроблені журналістом особисто, або ж редакцією, працівники ЗМІ отримують адаптований під особливості професії пакет послуг. Більш того, страховики готові попрацювати разом із журналістами над удосконаленням нового, призначеного для них продукту і підібрати для кожного індивідуальний, зручний для журналіста, страховий пакет. Страховка починає діяти вже з наступного дня після укладання угоди. Пан Краківський зауважив, що розгляд страхового випадку відбувається швидко, адже компанія “МІСТО” є регіональною. Виплату також можливо отримати на наступний день після настання страхового випадку, адже компанія володіє достатньо великими фондами.

Таке страхування незабаром може стати украй актуальними і для журналістів, які працюють в комунальних ЗМІ, особливо,  районних газетах. Для людини, що займається журналістською діяльністю, така страховка може стати справжнім порятунком.

ДОВІДКА:

 ПАТ «Страхова компанія «МІСТО» є єдиною самостійною страховою установою у Вінниці. Власником компанії є Вінницька міська рада. За чотири роки роботи «МІСТО» увійшло до п’ятірки кращих компаній регіону за фінансовими показниками. Висока якість послуг та адаптація під потреби споживачів – головні пріоритети в роботі компанії.

Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія «Місто» пропонує страхову послугу «Журналіст Вінниччини», яка передбачає можливість укладення договору страхування журналіста від нещасних випадків в побуті та під час виконання професійних обов’язків.

Вартість такого страхування на рік складає 400 гривень, при загальній страховій сумі в 20 тисяч гривень. Виплата проводиться у фіксованій сумі в залежності від тяжкості травми.

Договір діє на території України, за виключенням зон бойових конфліктів.


Переглядів: 2878
Поширень: 0