Заборгованість мешканців Вінницької області за спожитий у минулому 2015 році газ станом на 1 січня 2016 року складає майже 115 мільйонів гривень. Більша половина боргів – а саме 51% - припадає на долю тих споживачів, які боргують 1000 і більше гривень за спожите блакитне паливо.

Із загальної кількості споживачів із числа населення у Вінницькій області лише 48% абонентів справно платять за газ. Решта 52% мають борги, які за весь минулий 2015 рік і станом на 1 січня 2016 року складають вже 114 млн 737 тис гривень. З одного боку, ще у вересні 2015 року боржників було значно більше – 72% абонентів мали проблеми із вчасними розрахунками за газ. З іншого боку, якщо у вересні 2015 року найбільше боржників було у категорії 50-200 грн, то вже за три місяці ситуація змінилася у напрямку збільшення суми заборгованості – найбільше вінничан боргують саме до 500 грн. В той же час, основна сума загального боргу припадає на тих 13,5% абонентів, які мають 1000 гривень і більше боргу за спожитий газ. Такі споживачі накопичили загальну суму боргу в майже 59 млн гривень (51% від загальної заборгованості).

«Переважна більшість вінничан – 67,5% - боргують за газ до 500 гривень. Ще 19% - від 500 до 1000 гривень, і 13,5% - 1000 гривень і більше. Якщо говорити про особливо великі борги, то лише у місті Вінниці сьогодні нараховується понад 180 абонентів, які боргують за газ 5 тис гривень і більше. Разом з тим, кількість абонентів, яким було припинено газопостачання, мізерно мала – за весь 2015 рік можна говорити про 2,4% відключених боржників. Попередження про відключення від газопостачання у разі несплати заборгованості за спожитий газ протягом 2015 року отримали майже 90 тисяч абонентів», - розповів директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

Що стосується заборгованості промислових підприємств Вінниччини перед ПАТ «Вінницягаз», то станом на 1 січня 2016 року вона сягнула 2 млн 700 грн. Краща ситуація із розрахунками за спожитий природний газ у комунально-побутових підприємств області – на початку нового року їх заборгованість перед газорозподільною компанію становила 71 тисячу гривень.

Окремо йде мова і про заборгованість споживачв-юридичних осіб за спожитий природний газ перед ТОВ «Вінницягаз Збут». Так, станом на 1 січня 2016 року промислові підприємства області мають борг у розмірі 87 тисяч гривень перед газопостачальною компанією. Справніше сплачують за спожитий газ бюджетні організації –заборгованість організацій обласного бюджету становить всього 3% від загальної суми заборгованості бюджетних установ, в той час як організації державного бюджету накопичили 79% загального боргу (230 тис. гривень).

Кількість боржників за спожитий газ у Вінницькій області має тенденцію до постійного зростання. Обласна газорозподільна компанія ПАТ «Вінницягаз» та постачальник газу ТОВ «Вінницягаз Збут» звертаються до усіх мешканців Вінниччини із проханням своєчасно здійснювати розрахунки за спожитий газ, адже накопичення неплатежів може призвести до відключення від газопостачання осель боржників.

Щоб не залишитись без газу, малозабезпечені сім’ї можуть звернутись із відповідною заявою до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації для оформленням субсидій.

Розуміючи непросту ситуацію кожного споживача сьогодні, ПАТ «Вінницягаз», разом з тим, розраховує на відповідальність вінничан – незважаючи на складні фінансово-економічні умови, компанія «Вінницягаз» робить все можливе для того, щоб протягом усієї зими в ваших оселях було тепло та затишно. ПАТ «Вінницягаз» сподівається на розуміння усіх вінничан, які користуються природним газом, і дякує тим споживачам, які своєчасно сплачують за спожитий газ!



Переглядів: 2742
Поширень: 0