Оксамитовий сезон в Туреччині, куди так полюбляють їздити українські туристи, саме у розпалі – спокійне, вже не «пекуче» сонце і тепле море ваблять гостей звідусіль. Вінничан, які ще не використали свою відпустку, може зацікавити поки що не дуже розрекламована в Україні місцевість провінції Мугла. Це турецький Дальян, куди можна дістатись через аеропорт Даламану. Місцевість багата на «зелені маршрути», і найбільше тут туристів, як не дивно, з Нідерландів.

Саме містечко Дальян – невелике, тут проживає близько п’яти тисяч жителів. Але тут пролягає однойменний канал, озеро, багато невеликих річок. Через це цю місцину ще називають «Турецькою Венецією».  Сам канал впадає у Середземне море. Тут у бухті є найвідоміша візитівка Дальяну – Черепаший берег Ізтузу, де з травня і до листопада під час нересту можна побачити головастих морських черепах «Каретта-каретта». Нині вони занесені у Червону книгу. Доросла черепаха досягає довжини майже метр і маси від 80 до 200 кілограмів.

 Турецький Дальян: відпочити як Стінг та Дастін Гоффман

Для того, щоб зберегти цей унікальний вид, турецька влада ще майже 30 років тому ввела певні правила відвідування берега Ізтузу: під час нересту черепах він закритий для відвідування з 20-ї вечора і до 8-ї ранку (щоб не створювались звукові та світові перешкоди), на берег не допускають будь-які транспортні засоби і тварини. Більше того, в радіусі 1 милі тут заборонено рух будь-яких швидкохідних суден.

 Турецький Дальян: відпочити як Стінг та Дастін Гоффман

Ще однією особливістю Дальяну, яка вабить тисячі туристів, є наскальні гробниці лікійських царів. Турецькі гіди розповідають, що ті прадавні народи, які тут жили приблизно у V столітті до н. е., були рибалками, торгівцями і навіть піратами. Серед них було повір’я – якщо людина помирає, то її домовина повинна «дивитись» у бік моря. 

 Турецький Дальян: відпочити як Стінг та Дастін Гоффман

А от своїх царів лікійці ховали у гробницях, вирубаних високо на скелях. Гробниці, які, як кажуть, вже дуже давно розграбовані всередині, тим не менше вражають своєю величністю. І досі залишається загадкою, як лікійцям вдавалося при відсутності теперішніх технологій сучасності створювати на скелях ці тепер уже пам’ятки прадавньої архітектури.

 Турецький Дальян: відпочити як Стінг та Дастін Гоффман

Турецький Дальян: відпочити як Стінг та Дастін Гоффман

Не менш цікавим, а до всього ще і корисним для здоров’я, є відвідування Султаніє. Де туристи можуть поплавати у… багнюці. Щоправда, це винятково цілюща багнюка, якою радять максимально обмазатись і дати їй підсохнути на шкірі. Після чого – бігом до душу, а потім – у басейн з природнім джерелом із запахом сірки. Щоправда, у ньому не можна знаходитись більше 15-ти хвилин. Ці оздоровчі процедури дають ефект, схожий на той, що давав колись розрекламований на всю Україну Куяльник. Але у цю багнюку і джерело, від якого чути сіркою, усі туристи стрибають навипередки. Бо на причалі їх зустрічає банер з обмазаними багнюкою легендарним співаком Стінгом та оскароносним актором Дастіном Гоффманом. До речі, у цьому сезоні тут часто можна почути і рідну українську мову – багато наших відпочивальників їдуть на цілющі процедури. І коли чують «своїх» - на турецькому березі одразу лунає «Слава Україні!». На що європейські туристи реагують з подивом і одночасно – із привітною посмішкою. 

Турецький Дальян: відпочити як Стінг та Дастін Гоффман



Переглядів: 3882
Поширень: 0