Вінницька земля одна з найродючіших в Україні. Тут працює понад 850 приватних аграрних підприємств, діє більше ніж 1200 фермерських господарств та кілька національних виробників агропродукції. Здавалося б, аграрію буде легко знайти роботу, та конкуренція в галузі величезна. За гідну вакансію у хорошій компанії доведеться поборотися. Єдина зброя в цій боротьбі — навички та професіоналізм, за які компанії готові добре платити.

На жаль, знання, отримані у ВНЗ сільськогосподарського напрямку, майже не допоможуть кандидату. Всі ми знаємо: майбутньому агроному пощастило, якщо його практичні заняття проводяться не просто в лекційному залі. Але вимоги ринку такі, що потрібні саме спеціалісти, які знайомі із сучасними технологіями та технікою.

Тому успішні агрокомпанії обирають шлях інвестування у своїх спеціалістів. Наприклад, розповсюджена практика стажування з перспективою подальшого працевлаштування. Це є однією з причин, що в галузі формується сильна тенденція до «омолоджування» галузі загалом.

Про те, якою є ситуація всередині компанії, розповідає Анна Євшель, керівник Вінницької регіональної служби управління персоналом українського агрохолдингу МХП — одного з провідних роботодавців у області: «Агросектору зараз вкрай потрібні талановиті спеціалісти із сучасними знаннями або хоча б ті, хто готовий до навчання та саморозвитку. Зі свого боку компанія готова надавати таким працівникам всі можливості для того, щоб підвищення професійного рівня або перекваліфікація були їм доступні. Якщо певна професія «відмирає», не варто списувати з рахунків спеціаліста — необхідно дати йому можливість перевчитися. Ну а молоді покоління можна заохочувати до практики ще зі студентської лави. Для цього наш холдинг розвиває програми для студентів та молодих спеціалістів, випускників».

У молоді досить великі амбіції та очікування, тож, намагаючись привернути кращих, компанії готові пропонувати високий рівень заробітних плат та інші «пряники» — премії, забезпечення житлом, розваги або спорт за кошти підприємства та інше.

«Люди — головний ресурс успішних компаній. Інвестувати в них — це інвестувати в компанію. Але важливо обирати таких людей, яким це потрібно та піде на користь. Так само як під поля обираються родючі землі, для розвитку необхідні «правильні» люди — ті, що мають певний рівень професіоналізму, прагнуть розвиватися та демонструють відданість справі», — зазначила пані Євшель.

Відзначимо, що в агронапрямку можна знайти себе не тільки у традиційних «польових» професіях.Досить багато вакансій вантажників, водіїв, інженерів безпеки, технологів та економістів — є з чого обрати. І цікаво, що за інформацією Work.ua, шукачі роботи зазначають бажаний рівень зарплатні значно нижчий за той, що пропонують роботодавці в галузі. Середня пропонована агрокомпаніями заробітна плата становить 14250 грн (по Вінницькому регіону).

Український агросектор — дуже динамічна та перспективна галузь. Кожного дня компанії впроваджують інновації як в технологіях, так і в робочих процесах. Лідери потребують сильних професіоналів, а ті, в свою чергу, мають відповідати досить високим вимогам. Висновок простий: хочеш здобути престижну та добре оплачувану роботу — покажи себе і будь готовий вдосконалюватись.


Переглядів: 2775
Поширень: 0