Мільйони українців перебувають на заробітках в сусідніх країнах. Відсутність вакансій, які пропонують гідну оплату праці, – саме це називають причиною, щоб виїхати з України. Та чи насправді це вихід? Адже й у нас є роботодавці, які надають європейські умови праці і заробітної плати. Так, за даними Головного управління статистики у Вінницькій області, середньомісячна заробітна плата у сільському господарстві зросла більш, ніж на 47 % у порівнянні з минулим роком. Це свідчить про те, що аграрний сектор економіки стабільно розвивається і вже зараз пропонує українцям реальну альтернативу заробітку закордоном. За даними Work.ua, середня пропонована агрокомпаніями заробітна плата по Вінницькому регіону становить 14 250 грн.

Вінницька область – лідер аграрної галузі України    

Аграрний сектор Вінниччини – найпотужніший, якщо рівняти з іншими регіонами України. Наша область вже кілька років поспіль займає перші місця з виробництва продукції сільського господарства.

«Питома вага регіону в цьому секторі вже досягла 8,5 % від загальноукраїнських показників. Потужно на Вінниччині розвивається зерновиробництво – торік був зібраний рекордний врожай (5,6 млн. тонн). Завдяки введеній в експлуатацію першій черзі Вінницької птахофабрики тепер ділимо з Черкаською областю перше-друге місця з виробництва м’яса птиці», – каже заступник директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Валентина Кирилюк. 

Одним з найбільших підприємств аграрного сектору Вінниччини є агроіндустріальний холдинг «МХП», до якого входить потужна Вінницька птахофабрика. Компанія, по-перше, надає працівникам заробітну плату, вищу за середню в аграрному секторі області. По-друге, МХП забезпечує працівників відмінним соціальним пакетом та бонусами: службовим житлом, трансфером на роботу, з роботи, спецодягом, комплексним обідом за 1 гривню, річною премією за результатами роботи у розмірі від двох окладів й вище, тощо. 

Керівник Вінницької регіональної служби управління персоналом МХП Анна Євшель розповіла, що працівників навіть безоплатно обслуговують профільні лікарі.

«Ми орієнтовані на встановлення європейських стандартів. Окрім забезпечення базових потреб персоналу, комфорту та безпеки праці, ми зацікавлені в подальшому розвитку співробітників – надаємо можливості для професійного розвитку й кар’єрного зростання», – каже Анна Євшель.

Директор філії Вінницької птахофабрики агрохолдингу «Авангард» (с. Лемешівка, Калинівський район) Михайло Чинчинський повідомив, що його підприємство забезпечує працівників безоплатним проїздом і щомісячним пайком (60 яєць на людину). Окрім того, є серйозний фінансовий стимул.

«Якщо робітник виконує норму і нормально доглядає за поголів’ям, отримує щомісячну премію у розмірі 100 % від зарплатні (середня – 4,5 тисячі гривень)», – підкреслив Михайло Чинчинський.    

Директор птахофабрики «Поділля» (с. Степанівка, Вінницький район) Олена Бебко розповіла, що її підприємство організовує безкоштовну доставку працівників із сусідніх сіл та околиці Вінниці.

«Комплексний обід для працівників коштує 10 гривень. Рівень зарплатні на підприємстві – від 4 до 8 тисяч гривень. Вантажники отримують 7 тисяч гривень, комірники – 6 тисяч. Працівники можуть купувати нашу продукцію (птицю та яйця) зі знижкою», – повідомила Олена Бебко.   

Тенденція до зменшення кількості працівників

Отже, на всіх підприємствах аграрного сектору Вінниччини, які працюють «по-білому», люди мають повний соціальний пакет і стабільну зарплатню. Водночас через сучасне переоснащення виробничих процесів помітна тенденція до зменшення загальної кількості працівників.

«Сьогодні в аграрному секторі регіону їх на 5 % менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Це пов’язано із запровадженням нових технологій. Приміром, сучасний трактор за один прохід може і орати, і культивувати, і розпушити, і посіяти. На це колись було потрібно чотири трактористи, а тепер лише один», – звертає увагу Валентина Кирилюк.

Проте, перехід агрокомпаніями на сучасне інноваційне обладнання не означає, що людський ресурс незатребуваний. Зменшується доля фізичної праці на виробництві, але зростає розумова – навіть автоматизовані процеси потребують чіткого контролю. Вмотивований співробітник, який здатен швидко адаптуватись та зацікавлений в ефективній роботі, має усі шанси не лише розвинути свої професійні здібності, а ще й отримати кар’єрне підвищення. 


Переглядів: 2583
Поширень: 0