Багато починаючих трейдерів вважають, що секрет успіху в спекулятивній торгівлі заключається в торговельній системі. Посадивши перед моніторами двох початківців-спекулянтів, надавши їм найкращі торгові системи і протилежно спрямовані графіки, можна спостерігати цікаву картину. Майже зі стовідсотковою ймовірністю обидва трейдера зіллють свої депозити. Але якщо ж у точно такі ж умови поставити досвідчених трейдерів, то вони матимуть хороші шанси збільшити свої капітали. У чому ж секрет, що відокремлює того трейдера, який заробляє, від того, що програє? «Секрет» насправді простий. Вся справа в управлінні капіталом, так званому «мані-менеджменті».

Але багато новачків  нехтують цим важливим аспектом торгівлі. Можливо, це відбувається через те, що мані-менеджмент привносить в торгівлю елемент рутинності і обмеженість у діях. При цьому майже повністю пропадає азарт і можливість швидкого збагачення. Насправді, який може бути азарт, коли, маючи на рахунку у брокера Admiral Markets France 1000$, трейдер буде входити в угоду на 10-50$? Адже хочеться багато і відразу, хочеться швидко накупити активів на всю тисячу і вже до вечора заробити ще одну!

Але, на жаль, так не буває. Трейдинг це часто одноманітна робота, яка повинна бути повністю позбавлена любого азарту. Трейдинг це поступове, методичне нарощування капіталу, а не приріст 100% депозиту в день при ризику всім рахунком.

На користь того, що ризик на одну угоду повинен бути не значним, говорить наочна закономірність: втративши 25% рахунку, трейдеру необхідно продемонструвати прибутковість в 33%, щоб повернутися до вихідної величини депозиту. Втративши 50% початкового капіталу, трейдер повинен подвоїти (тобто показати 100% приріст) частину рахунку. При втраті 90% початкового капіталу трейдер повинен показати фантастичні 1000% приросту, щоб повернути своє. І це вже вкрай складне завдання, практично нездійсненне, адже такою прибутковістю можуть похвалитися одиниці, у яких за плечима є бути багаторічний досвід торгівлі та широкі знання і розуміння ринку.

«Одна угода – й мільйонер»

Наведені вище цифри не є відкриттям, вони давно відомі і їх можна знайти в більшості книг та публікацій, присвячених трейдингу. Тим не менше, ці розрахунки постійно «забуваються» і ігноруються.

Більшість новоявлених трейдерів роблять солідні депозити. При цьому в голові нав'язливо крутиться думка про майбутній потік грошей. Новачок вважає, що одна єдина угода, відразу ж принесе йому кілька сотень або тисяч доларів. Такі очікування активно підігріваються історіями про те, як Джордж Сорос за один день зафіксував прибуток у мільярд доларів, капітулювавши Банк Англії. Але при цьому не згадується, що до того часу він встиг отримати престижну економічну освіту, відпрацювати у фінансовій сфері більше 35 років і обзавестися впливовими знайомими у фінансовому світі, які постачали йому актуальну і, цілком ймовірно, конфіденційну інформацію. Тому він міг дозволити собі на якийсь час забути про ризик, так як був упевнений в успіху операції.

Початківець не має жодних підстав розраховувати на швидкі й великі гроші в торгівлі. Єдиний спосіб заробити – це суворе дотримання правил управління капіталом.

Правила управління капіталом

Насправді чітких універсальних правил не існує. Вони можуть різнитися від однієї системи торгівлі до іншої. Але в цілому розумним мані-менеджментом прийнято вважати ситуацію, коли на одну операцію доводиться лише 1% капіталу. Такий підхід описується у відомій книзі про трейдинг Джека Швагера "Нові маги ринку". Головними перевагами такого стилю є: 1) можливість 10-20 раз потерпіти збитки, але при цьому зберегти більшу частину депозиту і 2) відсутність психологічної прихильності до позиції. 1% від капіталу в 1000$ це лише 10$. Мало хто буде відчувати безсоння, страх і слабкість в колінах при одній лише думці про можливість втратити ці гроші.

Проте такий підхід не є універсальним. Він може бути актуальним, коли трейдер вибирає стиль торгівлі «рідко, але багато». Він передбачає, що з 10 скоєних угод 6-9 будуть збитковими, але як мінімум 1 одна з 10 буде дуже прибутковою і покриє збитки за всіма іншими операціями.

Але іноді має сенс збільшити розмір однієї угоди до 3-5% депозиту. Це можна зробити, коли вибирається стиль торгівлі «часто, але потроху». Тобто, коли трейдер полює за частими, але невеликими виграшами.



Переглядів: 2259
Поширень: 0