Багато сучасних і успішних людей не уявляють свій день без пари-трійки чашок ароматної кави. Міцний і смачний напій заряджає енергією, надає сил і підвищує настрій в будь-якій ситуації. Для більшості поціновувачів він є частиною способу життя. Як же правильно приготувати каву що бадьорить і додає наснаги?

Для початку варто пам'ятати про те, що найкращою, смачною є запашна кава в зернах. Напій, який стає втіленням правильно змелених, а потім талановито зварених плодів кавового дерева, не зрівняється з тим, що виходить за допомогою кавоварки. Про смак тієї коричневої рідини, яка стає результатом заварювання окропом порошку розчинної гранульованої кави, і говорити не варто. Цінність «правильного» напою полягає саме в тому, що створюється він без будь-яких технічних засобів і хімічних добавок.

Що необхідно для приготування смачної кави в зернах?

Щоб зварити ароматний напій, що бадьорить потрібно зовсім небагато: «правильний» посуд, натуральна кава в зернах, вода, вогонь і, звичайно, бажання насолодитися неповторним смаком.

  • Правильний посуд для приготування напою - це турка (або, як її ще називають, джезва). Вона являє собою посудину з вузькою шийкою і широким дном, виготовлений з міді або срібла. Не варто використовувати алюмінієві або емальовані турки: приготована в такому посуді навіть найкраща кава в зернах може придбати непотрібний присмак.
  • Воду краще використовувати м'яку і чисту, тільки ні в якому разі не мінералізовану.
  • В ідеалі справжня кава готується на відкритому вогні, але в домашніх умовах цілком підійде газова або електрична конфорка.
  • Для приготування смачного і напою, що бадьорить краще брати каву дрібного помелу, тому молоти зерна потрібно не в пил, але досить дрібно.

Як обрати якісну каву?

Перш ніж перейти до покрокової інструкції приготування, постараємося коротко викласти основні секрети вибору якісних кавових зерен. Зерна повинні бути свіжо обсмажені. Тривале зберігання обсмажених зерен погіршує аромат і смак кави.

Зернова кава - поняття дуже містке, існує кілька її видів і сотні сортів, і якщо ви вирішили купити якусь особливу каву, або просто взяти на пробу кілька хороших сортів, то потрібно якось орієнтуватися в її видах.

Кава в зернах, яку вам запропонують сьогодні, може бути двох видів: це арабіка і робуста. В деякі суміші може ще входити ліберіка, але самостійно вона не продається, а інші види кави в зернах не мають харчової цінності, тому купувати каву якихось інших видів вам навряд чи вдасться - власне і немає для чого.

Як смачно приготувати каву в зернах?

Арабіка - вид, який плантатори визначають як найкращу каву в зернах, хоча в догляді вона куди примхливіша робусти. Сорти арабіки м'якші, ніжніші на смак, робуста ж - кава дуже ароматна і дуже міцна, що називається «на любителя». Однак в багато сумішів кави в зернах додають робусту - саме для додання напою більшої міцності, більш насиченого аромату.

Тим, хто звик до вживання елітних сортів кави, потрібно завжди звертатися в спеціалізований магазин, так як тільки там гарантують якість та дають рекомендації по правильному приготуванню напою. Якщо хочете поринути в казковий світ аромату і смаку обирайте каву Амбасадор - ексклюзивні сорта арабіки тільки свіжої обжарки. Завдяки абсолютно новим фьюжен-купажам можна насолодитися неповторною палітрою смаку та аромату у себе вдома.

Ароматна кава: процес приготування напою

Як ви розумієте, купити каву хорошої якості і підібрати необхідний посуд - мало для того, щоб отримати ідеальний напій. Необхідно також дотримуватися всіх правил його приготування.

Дуже важливим в процесі створення елітної кави є вибір температурного режиму. Турку потрібно спочатку підігріти на невеликому вогні і тільки після цього відправити туди не менше 2-3 чайних ложок змелених зерен. Тепер джезва повинна прогрітися разом з перемеленою кавою.

Коли посуд підігріли, в турку додається вода. Температуру необхідно збільшити, але каву перемішувати не слід. На цьому ж етапі гурмани радять додати в напій щіпку солі або цукру, щоб зробити смак більш яскравим і оригінальним.

Основним секретом приготування смачної кави є уважність. Неймовірно важливо встигнути зняти турку з вогню саме в той момент, коли на поверхні кави з'явилася рівна пінка, але напій ще не закипів! Коли джезва знята з вогню, каву потрібно перемішати легкими круговими рухами, але не за допомогою ложки, а, взявши турку в руки, переміщаючи напій по колу.

Після цього розлийте напій в чашки і дайте йому настоятися протягом 5 хвилин. Ось тепер божественно смачна і запашна кава готова!


Переглядів: 235200
Поширень: 0