У Вінницькому літературно-меморіальному музеї М.М.Коцюбинського, у його світлиці, відкрилась персональна виставка Олександра Шульганя. На ній представлено 12 живописних робіт і 10 різьблених панно. Майстру з Погребища Олександру Шульганю, який самотужки опанував техніку живопису та різьблення, 44 роки. Проте директор ВЛММ М.Коцюбинського Віктор Панчук вважає, що це не остання виставка художника.

- За майстерністю виконання я б прирівняв його роботи до робіт козятинського різьбяра Сергія Карпенка, який робив виставку при Кабінеті Міністрів. А в Україні навіть на Західній Україні таких умільців немає. Вони хоч і вміють, але таких розмірів картини не роблять, - ділиться Віктор Панчук. - А його живопис подібний до живопису Катерини Білокур, яка любила писати квіти. Все виписано з любов’ю, теплотою, незалежно від того чи то квітка, чи то хліб. На його картинах - теплі кольори, наповнені повітрям. Та йому вдаються і символічні речі: ода хлібу, печі. Я б назвав його виставку “Квіти - мої діти”.

Працює Олександр із суцільним деревом таких порід як липа, груша, горіх. Робота займає багато часу, адже за сюжетом, переважно це релігійна тематика, на картині трапляються і струни музичних інструментів.

Навіть рамка сама по собі — художній витвір, бо виконані прорізним орнаментом.

Це третя персональна виставка майстра. Попередні проходили у Вінницькому обласному художньому музеї і Вінницькому обласному центрі народної творчості.

І поки вінничани лише дізнаються про нього, то іноземці готові купити роботи. Відомі мільйонери з Канади вже ведуть переговори про те, щоб купити різьблені панно.


Переглядів: 12615
Поширень: 0