Фестиваль наближається. Вже наступні вихідні подарують мешканцям міста свято джазу. На передодні 16 фестивалю «Міжнародні дні джазової музики у Вінниці» ми зустрілись із продюсером фестивалю, заслуженою артисткою України Іриною Френкель, щоб ще раз поспілкуватись про те, які сюрпризи подарує фестиваль цього року прихильникам джазової музики.

Ірино, як завжди Фестиваль радує нас різнобарвністю програми. Музиканти з дев’яти країн приїжджають до нас і кожен проект презентує той чи інший напрямок джазової музики. Які концерти фестивалю будуть найбільш цікавими, на Ваш погляд?

Для мене особисто кожен проект, як рідне дитя. Протягом року ми прослуховували та вибирали пропозиції, які до нас надходили від менеджерів джазових музикантів. Як це відбувається за звичаєм, ми перевіряли який контакт у музиканта із публікою, яка енергетика. Чи має музикант сольну концертну програму, яка б влаштувала нас і вписалась в ту фестивальну форму, яка є неповторною для будь якого джазового фестивалю, де презентуються так званні збірні концерти. Так сталося, що в цьому році нам важко визначитись з хедлайнером фесту, тому що загальний рівень запропонованих проектів дуже високий.

На особисте запрошення Володимира Гройсмана приїжджають до нас зірки світового джазу із великої літери. Квартет Абрахама Бартона зі Сполучених Штатів. Я вважаю це унікальною можливістю почути саксофоніста такого рівня. Цей музикант співпрацює з багатьма зірками джазової сцени світу. В його творчості презентовані безліч напрямів джазової музики – від бібопа, соула, фанку до мейнстріму. Програма квартету – це яскравий фінал фестивалю.

Скрипаль Руді Бергер, який є першою джазової скрипкою світу – відкриває наш фестиваль. Його манера гри, в який поєднується старовіденська скрипкова школа та циганські особливості гри на інструменті, збагачується вмінням зі смаком виконувати джазові стандарти та феєричним відчуттям нью - орлеанських традицій. Він буде виступати зі своїм бразильським партнером Фабіаном Чагасом (гітара). Поєднання двох інструментів, скрипки і гітари, подарує всім неперевершене відчуття і пристрасть. Концерт – відкриття фестивалю це справжній сюрприз не тільки прихильникам джазової музики, але й класичної. За останні 20 років, що я мешкаю у Вінниці я не можу згадати жодного концерту скрипаля такого рівня. Думаю, це буде яскраве відкриття цьогорічного фестивалю.

Хочу зробити акцент на проекті «Зіркові діалоги». Музиканти, які беруть в ньому участь – презентують інструменти фірми «Ямаха» у всьому світі. Це представники країни сонця – Японії Юко Окамото квартет та вже відомі російські виконавці. Я хочу підкреслити, що Олег Бутман, якій є рідним братом Ігоря Бутмана, відомого своїм «золотим саксофоном», барабанщик – віртуоз. Я дивуюсь його вмінню лагідно обходитись з перкусіями та барабанами. Його партнерка – Наталія Смірнова – справжня дива, в грі якої поєднується російська класична віртуозність, яка притаманна саме московській фортепіанній школі та відчуття джазової свободи. І, взагалі, де «Ямаха» - там завжди якість і майстерність.

Іспансько - французькі проекти вже давно зарекомендували себе на джазовій сцені світу. Це окремий джазовий континент в центрі Середземномор’я. Пам’ятаєте проекти «Пульчинелла» або «RAO тріо»? Тоді цей концерт саме для Вас. Година якісного фламенко - джазу. Драйв і енергія, кураж і гострий гумор – це лише вершина айсбергу почуттів.

Ірино, що Ви порадите молодим слухачам?

Для молодих прихильників джазу, які ще або не були на концертах фестивалю, або відвідують тільки сучасні джазові проекти, я раджу відвідати концерт польського джазу. Поєднання живої та електронної музики – справжній діджеї на сцені, в перший раз за всю історію фестивалю – це проект «Futurethno» - фольклор майбутнього, якщо перекласти назву. В цій назві відображається музична концепція виконавців. У другому відділенні польського концерту беруть участь джазові зірки – тріо Артура Дуткевича. Музиканти презентують джазові варіації на теми музичних творів Джіммі Хендрікса та Чеслава Нємєна.

Вперше, джазовий фестиваль розпочинає свою роботу просто неба. В програмі зазначені два концерти. Це відбуватиметься вперше?

Я хочу сказати, що ми вже практикували так званні плац концерти перед початком фестивалю, в яких брали участь Державний Президентський оркестр та наш рідний оркестр ВПС. В цьому році ми презентуємо два концертних проекти «Джаз де Паріз» та «Джаз де Вінниця». Взагалі, Театральна площа – це найкращий відкритий майданчик для концертів. Як показує практика – це місце дуже подобається вінничанам. Наш рідний «ВінБенд» - знову продемонструє свою майстерність.

Фестиваль став дійсно найбільшою культурною подією області. Що нового Ви пропонуєте цього року в структурі фестивалю або його концепції?

Враховуючи, що джазовий фестиваль – це музична візитівка вінницького регіону, та серед глядачів в залі понад 10 відсотків - це мешканці інших міст України, ми вирішили розпочали експеримент в напряму розвитку «Туризму подій» у Вінниці. Джазовий фестиваль став першою музичною подією, яка привабила мешканців інших регіонів України і спонукала до відвідування нашого міста. Ми бачимо дуже гарний результат. Особи, які бажають відвідати фестиваль звертаються до нашого туристичного партнеру «Укрвінінтур», отримують всю необхідну інформацію про фестиваль і допомогу в організації побутових складових. Це перспективний напрямок діяльності і з часом саме «Туризм подій» або як говорять у Європі «Культурний туризм» стане актуальним і популярним. Це можна пояснити тим, що враховуючи брак часу сучасного життя, люди намагаються поєднувати відпочинок з отриманням яскравих вражень і задовольнити свої культурні бажання.

На фестивалі дуже вдало презентується дитяча та молодіжна творчість. Чи будуть представлені дитячі проекти у цьому році?

В цьому році напередодні фестивалю відбудеться фінал конкурсу молодих джазових виконавців України. 23 вересня ми визначаємо переможців. Якщо це буде можливо з технічного боку, ми презентуємо переможців в проекті «Джаз де Паріз» перед відкриттям фестивалю.

Користуючись нагодою я запрошую всіх бажаючих приєднатися до свята джазової музики у Вінниці та відвідати концерти фестивалю, аби не тільки насолодитись майстерністю виконавців, а й отримати позитивний заряд на рік, до наступного фестивалю.

Нагадуємо, що фестивальні концерти відбудуться в залі ВОДТРК «ВІНТЕРА» (пл.. Театральна, 15). Телефон для довідок 690-025, інформація на сайті www.jazz.vn.ua


Переглядів: 5267
Поширень: 0