5 грудня, з нагоди 220 річниці з дня смерті Вольфганга Амадея Моцарта, в відомих концертних залах світу вже у котрий раз звучатиме твір відомого композитора із світовим ім\'ям. Вінниця не стане винятком і приєднається до цієї світової мистецької акції. Концерт відбудеться 5 грудня 2011 року о 19 год. в театрі ім. М. Садовського.

«Реквієм» Моцарта - музичний шедевр всіх часів та народів, який має багато таємниць та загадок. Замовлений, як заупокійна меса, твір виявився самим життєстверджуючим з відомих творів митця.

«Те, що Моцарт в цьому «Реквіємі» розмовляв зі своїм часом з самих потаєних глибінь свого серця, доводить постійно зростаючий успіх цього твору. Ще Йозеф Гайдн пророкував безсмертя Моцарту тільки за створення цього шедевру», - писав Герман Аберт.

У Вінниці всесвітньо відомий «Реквієм» пролунає в кращих традиціях Європи у виконанні солістів: Ленки Мобіус (сопрано, Німеччина), Корнелії Ланц (мецо-сопрано, Німеччина), Ярослава Кваснєвського (тенор, Польща) та Маркуса Рааба (бас, Австрія) у супроводі Симфонічного оркестру Львівської Державної філармонії та за участю Академічного муніципального хору «Вінниця».

Для довідки

Учасники мистецького проекту:

Ленка Мобіус, (сопрано) народилась у Гамбурзі, навчалася вокальної майстерності у Барі та Франко Кореллі у Мілані, де отримала стипендію товариства «Бель Канто» у місті Нью-Йорк. Брала участь у майстер-класах Мірелли Фрелі та Грейс Бамбри. Крім цього є стипендіаткою Фонду Ріхарда Вагнера.

Як солістка, пані Мобіус співпрацює з багатьма театрами та фестивалями світу. Зокрема: Фестивалем Шенберга (Італія), Большим театром в Москві (Росія), Incontro Barocco (Флоренція, Італія), Німецьким будинком актору, (Гамбург, Німеччина) та ін. В репертуарі вокалістки багаточисельні сопранові партії від епохи бароко до сучасних жанрів, зокрема Дона Ельвіра (Дон Жуан В. Моцарта), Мімі (Богема, Дж. Пучині), Барбарини (Весілля Фігаро В. Моцарта), Марі (Чарівний стрілок М. Вебера), Venus (Асканіо в Альбі В. Моцарта) та Крізіди (Сатирикон Б. Мадерн) тощо. Cornelia-Lanz-.jpg

Корнелія Ланц - відома мецо-сопрано у Німеччині та за межами країни. Закінчила Вищу школу музики у Штуттгарті та Школу музики у Манхеттені у Нью-Йорку як вокалістка. Крім цього склала іспити за фахами Диригування та скрипка. Мала чисельні стипендії від фондів «Земельний фонд Баден Вюрттембергу», Фонду Річарда Вагнера та переможниця «Бруно Фрай Прайз». Перші кроки на сцені зробила у місті Нью-Йорку, де в якості режисера здійснила постановку «Альчіни» Георга Генделя.

В репертуарі вокалістки чисельні альтові партії ораторії Й.С.Баха, Меси Л.В.Бетховена та Д. Дворжака, Альт - Рапсодія Й.Брамса, Te Deum Брукнера, Меси та Реквієм В.А.Моцарта та багато інших.

Як оперна вокалістка в її репертуарі наступні партії: Кармен та Мерседес з опери «Кармен» Дж.Бізе, Керубіно та Марселіни з опери «Свадьба Фігаро» В.А. Моцарта, графа Орловського та Іди з оперетти «Летюча миша» Й. Штрауса та багато інших.

Працює з оркестрами Штутгардської філармонії, німецького будинку актора (Гамбург), оркестром Тон Халле м. Цюріх. Має концерти майже у всіх містах Німеччини та Швейцарії.

Ярослав Кваснєвський - молодий польський тенор. Закінчив музичний коледж по класу гітари. З 10 років був учасником хору юнаків кафедрального собору міста Познань. 1998-2002 роки - Європейські гастролі в якості соліста-вокаліста, де він виконував відомі партії духовних творів стародавніх та композиторів епохи бароко. У 2005 році закінчив консерваторію по класу гітари та розпочав своє навчання як оперний вокаліст. З 2010 року стажується у відомого польського тенора Томаса Загорські. На міжнародному конкурсі вокалістів імені Галини Гальської-Фіяльковскої отримав диплом. Під час навчання виконував партії Таміно «Чарівна флейта» В. Моцарта та Неморіно з опери Доніцетті „Elisire d\'amore".

Маркус Рааб (бас). Його кар\'єра як співака почалась з перемоги в конкурсі у Відні 2002 року. Постійні виступи з різноманітними оркестрами та успішна кар\'єра Маркуса як оперного виконавця проходить майже у всіх країнах світу. В його репертуарі понад 30 оперних партій. Він є постійним учасником Віденської камерної опери та належить до ансамблю солістів Народного оперного театру Відня. Багато працює з такими диригентами як Т. Рознер, К. Варнер, Г. Нойхольд, Л. Хагнер та багато іншими.

ПЕТЕР МАРКС (диригент) народився 1936 року в Мюнхені в родині композитора Карла Маркса.
1956-1964 - навчався у Вищих музичних школах Берліна, Штутгарта і Мюнхена як диригент і композитор, зокрема у Бориса Бляхера, Ернста Пеппінга, Йоганна Непомука Давида, Ернста Боура.
1958-1961- у Дармштадті відвідує курс по інтерпретації нової музики.
1961-1965 - диригент Ройтлінгенського Молодіжного оркестру.
1963 - представляє Німеччину на Конкурсі ім. Дімітріоса Мітропулоса у Нью-Йорку.
1964-1975 - диригент Оперних театрів Пассау, Крефельда, Білефельда.
1975 -2002 - Державний музичний директор в Біберах, а також директор Музичної школи, керівник Симфонічного оркестру і Капели.
Гастролював з Штутгартським філармонійним, Вюртемберзьким філармонійним Ройтлінгена, Південно-Західним філармонійним оркестрами.
Має записи на Південно-Західному Радіо, Баварському Радіо та Берлінському RIAS.

Академічний муніціпальний камерний хор «Вінниця» був заснований 23 листопада 1984 р. Незмінним головним диригентом хору є народний артист України, професор В.І. Газінський.

З 1993 року колектив має статус міського і працює на професійній основі. За час своєї діяльності хор отримав 6 високих нагород - Гран-Прі, став лауреатом багатьох міжнародних конкурсів та фестивалів.

Загальна кількість працівників хору становить 40 осіб, із яких три мають звання «Заслужений артист України». До складу колективу хору входять викладачі вищих навчальних закладів, педагоги загальноосвітніх шкіл, вихователі дошкільних установ, службовці, студенти. У 2008 році хор отримав звання «Академічний».

Академічний симфонічний оркестр львівської філармонії - один з найстаріших симфонічних оркестрів України.Історія оркестру у Львові налічує понад два століття і пов\'язана із такими іменами, як Юзеф Ельснер, Йоганн Медеріч Галлюс, Франц Ксавер Моцарт (засновник першого у Львові музичного товариства), Кароль Ліпінський, Йозеф Башни, Кароль Мікулі, Мечислав та Адам Солтиси, Людвік Челянський, Генрик Ярецький, Генрик Мельцер-Щавінський. На початку ХХ ст. під час гастролей у Львові оркестром диригували Густав Малер, Ріхард Штраус, Руджеро Леонкавалло.

Регулярно оркестр почав функціонувати як філармонічний із 1933 р. Окрім Адама Солтиса, в той час ним диригували Якоб Мунда, Єжи Колачковський, Стефан Слєдзінський. А також, як запрошені - Казімєж Вількомірський, Тадеуш Мазуркевич, Герман Шерхне, Ігнацій Ноймарк, Яша Горенштайн, Гжегож Фітельберг.

В грудні 1939 року нова радянська влада своєю постановою «утворила» у Львові при Обласному радіокомітеті симфонічний оркестр, а після війни поновила його роботу. Диригентами в той період були академік, народний артист України, лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка, професор М. Колесса та заслужений артист України Ісак Паїн.

В 2006 році Симфонічному оркестру Львівської Філармонії присвоєне звання академічного. Зараз колектив очолює Айдар Торибаєв.

Незабутньою для оркестру була співпраця з кращими українськими та зарубіжними диригентами, серед яких Д. Пелехатий, Ю. Луців, Р. Филипчук, І. Юзюк, Я. Колесса, С.Турчак, К.Кондрашин, Ф. Мансуров, Н. Колін, Л. Брагінський, Е. де Морі (Італія), Е. Лі (Швеція), Б. д\'Астолі (Аргентина), Й. Шайнович (Югославія), К. Мазур (Німеччина), Ж. Окторс, М. Пакровський, Н. Попеску, Р. Ревакович, Н. Сіес, К. Семеонов, С. Сондецкіс, а також Д.Шостакович, А.Хачатурян, О. Тактакішвілі, Д.Кабалевський, Г.Майборода, А.Шнітке, які виконували з колективом авторські концерти.

3 поміж виконавців, які часто виступали і виступають з оркестром, визначні музиканти сучасності: М.Ростропович, С.Ріхтер, Т. Докшицер, О.Криса, О. Слободяник, Б.Которович, Л. Шутко. Постійно співпрацюють з колективом відомі львівські музиканти: Е. Чуприк, Й. Ермінь, О. Рапіта, М.Гумецька та ін.

Концертні програми підтверджують високий творчий потенціал оркестру, який з успіхом гастролював у Німеччині, Нідерландах, Литві, Польщі, Франції, Швейцарії та Іспанії.

Також успішним проявом їхньої діяльності були гастролі у Іспанії: Мадриді та Барселоні (Палао де ла Мусіка). Гастролювала філармонія майже цілий грудень 2009 аж до січня 2010.


Переглядів: 6268
Поширень: 0