Форум молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз» вперше відбувся у лютому 2001 року завдяки підтримки Польського інституту в Києві та фестивалю сучасної музики «Контрасти» м. Львів.

Автор проекту Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля не наважився позиціонувати свою ідею в якості Фестивалю і презентував його як експериментальний проект, започаткувавши традицію виконання сучасної музики у місті Вінниці. З часом експериментальний проект перетворився на Форум, об’єднуючи навколо себе композиторів, виконавців сучасної музики та справжніх експериментаторів від музичного мистецтва.

Кожен Форум було присвячено той чи іншої країні. Серед яких Польща, Німеччина, Австрія, Швейцарія та Сполучені Штати Америки. Саме у 2007 року Форум відвідав надзвичайний та повноважний посол США Уільям Тейлор за допомогою якого відбулась всеукраїнська прем’єра мистецького проекту «Музика Голівуду».

За часів існування Форуму молодої музики «Барви музики ХХ сторіччя. Авангард. Класика. Джаз» на концертах проекту відбулось 26 світових, та 79 всеукраїнських прем’єр. Завдяки цьому Форум є відомою мистецькою подією не тільки в Україні а й за Ії межами.

За попередніх років учасниками Форуму були відомі українські композитори як Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Євген Станкович, Володимир Рунчак, Валентин Годзяцький, Юрій Ланюк, Богдана Фроляк та багато інших.

У 2009 році Форум вперше відбувся під гаслом «Слухай українське». З цього часу організатори, а це автор проекту Благодійний фонд сприяння розвитку талантів Поділля, Департамент культури Вінницької міської ради та Вінницька обласна філармонія повертаються до цієї теми намагаючись презентувати найкращі зразки української академічної музики.

Цьогорічний Форум не є виключенням.

форум молодої музики

27.02. понеділок. День першій. Білий колір.

Духовна музика формує світогляд особистості, розвиває її духовність, а також займає певне історичне місце в еволюційному процесі музичного мистецтва.

Термінізувати українську духовну музику коротко надзвичайно складно. У кожного з нас є свої власні розуміння, щодо означення цього предмету. Однак, як стає зрозуміло з цього вислову наша духовна музика є українською, а отже національною. Що ж стосується духовної музики в загальному, то звичайно під цим не слід розуміти будь-які ритми чи мелодії. Влучно на рахунок цього говорить В.О.Сухомлинський: ”Завдяки музиці в людині пробуджується уявлення про піднесене, величне, прекрасне не тільки в оточуючому світі, але і в ній самій… Якщо у ранньому дитинстві донести до серця красу духовного твору, якщо у звуках дитина відчує багатющі відтінки людських почуттів, вона піднесеться на такий щабель культури, котрий не можна буде досягти ніякими іншими засобами… Музично-духовне виховання – це не виховання музиканта, а насамперед виховання людини.”

Вже стає традиційним, що Форум розпочинає свою роботу саме з концерту духовної музики, благословляючи слухачів, виконавців та організаторів. За традицією саме цей напрямок музичного мистецтва презентує на Форумі Академічний муніципальний хор Вінниця. В програмі цього року відбудеться прем’єрне виконання творів Михайло Шведа, музику якого вінницька публіка ще не слухала.

28.02. вівторок. День другій. Червоний колір.

«Поза межами жанрів» - так можна охарактеризувати концерт другого дня Форуму. Міжнародний проект композитора і піаністки Олени Леонової «THAT CRAZED GIRL» на вірші Вільяма Батлера Йейтса - ірландського поета, драматурга, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури 1923 р., який створений на межі жанрів – джазу, фанка , авангарду, етно та академічної музики. Унікальний світ поезії Вільяма Батлера Йейтса актуальний для сучасної людини сьогодні як ніколи. Питання пошуку щастя – в духовному зв’язку з Богом, в відмові від наркотиків та інших хвороб, що замінюють справжнє щастя, в наполегливому намаганні знайти своє «Я» - важливі для кожної особистості. «THAT CRAZED GIRL» - наче душа, пробуджена творчістю, проходить через безумство духовного хаосу і творить свій простір, свою любов до життя.

Авторська музика Олени Леонової «THAT CRAZED GIRL» написана в розкутому, яскравому і темпераментному стилі. Це виражена в музиці безгранична експансія чуттєвості, краси і кохання, що виходить за межі жанрів і виливається в простір вільної джазової імпровізації.

Прем’єра з величезним успіхом відбулась 21 січня 2011 року в Києві в Галереї Фонду сприяння розвитку мистецтв. До складу виконавців увійшли неперевершені джазові та академічні музиканти України, а також саксофоніст, композитор і продюсер з Ірландії Nick Roth. Проект «THAT CRAZED GIRL» був відібраний Національною радіокомпанією України для трансляції на всі англомовні країни світу.
У вересні 2011 р. була зроблена редакція вокальної партії проекту – для двох солісток. В колективі з’явились ще дві «crazy girls»- співачка із Казахстану Назгуль Шукаєва і саксофоністка Олена Павлова. З їх появою традиційне виконання музики перетворилось на перфоменс.

29.02 середа. День третій. Зелений колір.

20 сторіччя це час, коли завдяки появі нових технологій світ став іншим. Музика, як частина людського життя також зазнала глобальних змін. Композитори відкинули багато музичних правил минулого та знайшли нові способи їхнього тлумачення. Як ніколи великий вплив на розвиток академічної класичної музики оказали політичні події.

Цей період характеризується інтенсивними пошуками нових засобів виразності, експериментів, великою кількістю стильових течій. Характерним для світової історії стає тісна взаємодія культур різних країн світу, які до цього моменту розвивалися відокремлено.

Період від 1939 до дев\'яностих років може вважатись одним з найбільш складних і суперечливих в історії української музики. Протягом цих шістдесяти років декілька разів кардинально змінювались суспільні установки культури, національні пріоритети, сам триб життя. На Західній Україні він приніс численні втрати і складні випробування, хоча і ознаменувався разом з тим - як це не парадоксально - немалими досягненнями як у сфері композиторської творчості, так і у розвитку музичного життя, у різних галузях: музичному театрі, інструментальному виконавстві, музикознавстві, професійній освіті тощо.

Класика 20 століття буде презентована саме виконавцями з західної України, яка дала країні найбільшу кількість композиторів - класиків української сучасної музики. В програмі ьбудуть презентовані твори Мирослава Скорика, Юрія Ланюка, Ігоря Щербакова, Богдани Фроляк та багатьох інших.

1.03 четвер. День четвертий. Золото джазу.

Творчій вечір Ольги Плакидюк, відомій співачки завершує чотирьох денний Форум, презентуючи один з улюблених музичних напрямків у Вінниці – ДЖАЗ.

Ольга Плакидюк народилась у м. Вінниці. Закінчила Рівненський Державний гуманітарний університет. З 2008р. є солісткою Вінницького муніципального оркестру «ВінБенд». Учасниця багатьох джазових фестивалі та конкурсів, Ольга гарний викладач вокалу та запрошується до роботи в журі на різноманітних конкурсах.

Саме 1 березня в супроводі іменинника – муніципального естрадно духового оркестру «ВінБенд» відбудеться закриття Форуму. Оркестр, якому виповнюється всього 4 роки, презентував багато чисельні програми, був учасником всіх загально міських та державних свят. За такий короткий термін колектив зайняв гідне місце на культурної мапі України та має своїх шанувальників.

Організатори Форуму запрошують Вас на концерти. Відкрийте для себе різнобарвний світ сучасного мистецтва та гармонії сучасного світу.

Довідки за телефонами 691-731 та 660-691


Переглядів: 5799
Поширень: 0