У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї завершилась художня виставка Миколи Лукашенка “З джерел натхнення”. Це перша персональна виставка майстра з Тульчина у Вінниці. На ній представлено більше 30 полотен пейзажу. З-поміж яких краєвиди міського Тульчина.

- Мені, як мистецтвознавцю, було цікаво, що у Миколи Лукашенка є ціла серія робіт, яка написана після знайомства з вінницьким художником Віктором Шпаковським, - поділилась мистецтвознавець ВОКМ Тетяна Журунова. - Мабуть, Микола Лукашенко чи не єдиний відвертий послідовник Віктора Шпаковського.

Окрім місцевих краєвидів Тульчинщини митець захоплюється і міським пейзажем.

- У нас старе місто, у якому збереглись старі будівлі і не зовсім стандартні вулиці, - розповідає Микола Лукашенко. - Я сам усе життя прожив у квартирі збудованій за чеським проектом з високими стелями. У пам’яті відкарбувались післявоєнні вулиці, 60-их років. З тим, що художник Віктор Шпаковський вплинув на мої творчі роботи я погоджуюсь. Він був вільною людиною і став для мене прикладом. Коли ми познайомились, перше, що мене здивувало, це свобода у творчості. Тобто малювати і не думати про те, як картину сприймуть інші. Він випереджав події і говорив сучасною мовою, а до цього треба звикнути.

До цього персональні виставки Миколи Лукашенка бачили у Тульчині і Могилів-Подільську. На наступній художник обіцяє багато квітів, особливо бузку, який він любить.


Переглядів: 8227
Поширень: 0