Уперше у Вінниці відскановані копчена риба, свіжі яблука, старі черевики... - на персональній виставці Світлани Пожарської - викладача фотографії та керівника творчої майстерні у Школі журналістики російської газети "Известия". Світлини того, що може вийти, - переглядаємо до 15 червня у фотогалереї ТЦ "Квартал" (вул. Папаніна, 1-а ліве крило).

Виставка сканограм

Як поділилась автор виставки Світлана Пожарська, сканограмою вона почала займатись через те, що на звичайні зйомки фізично не вистачало часу. На роботі - працює до пізньої години і ще й займаєшся зі студентами. Почалось усе з того, як ще у 2004 році на старенькому "Epson" жінка відсканувала окремі речі, квіти, овочі, фрукти, потім перейшла до проектів, циклів, серій. І одразу виникла проблема фону.

Виставка сканограм

- Якщо ви під час сканування відкриваєте кришку, то виходить чорний фон, - розповідає Світлана Пожарська. - А це не завжди цікаво. Довелось вигадувати: то дзеркало під кутом направляти, то накривати предмети тканиною чи кольоровим папером. Виходить не просто чорна, а цікава композиція, поєднання ліній, кольорових плям і фактур. Після натюрмортів фотохудожниця перейшла до крупних планів. Методом "проб і помилок" робила із маленького жука великого монстра.

- Під час сканування я задавала велике розширення - не 300 точок, а 600. І коли у програмі Photoshop конвертую зображення на 300, то воно збільшується у два рази без зміни якості. Єдина проблема, що швидкість проходження каретки при скануванні дуже повільна, десь до 4 хвилин. А від дрижання рук виходять негарні рвані лінії, які ніяк не виправиш. Тому доводиться знову сканувати.

Вхід на виставку вільний.

Довідка:

Сканограма - це фотографія, яку отримали шляхом сканування. Речі розміщуються на скло сканера і після сканування зберігаються за допомогою Photoshop у ТІFF-форматі. Згодом - друкуються як звичайні цифрові фотографії.

Світлана Пожарська - викладач фотографії та керівник творчої майстерні у Школі журналістики російської газети "Известия", член Спілки журналістів Росії, заслужений діяч культури Російської Федерації, більше 25 років працювала ведучим спеціалістом відділу фотомистецтва Державного Російського Дому народної творчості,відповідальний секретар Спілки фотохудожників Росії, куратор дитячої та молодіжної фотографії, учасниця і призер міжнародних і всеросійських фестивалів, фотовиставок, конкурсів.


Переглядів: 7784
Поширень: 0