Ще з давніх часів свято Івана Купала (Купайла) відзначається саме у ніч на 7 липня й готувались до свята заздалегідь. Так само й багате своєю історією селище Вороновиця за сприяння Фонду Петра Порошенка готується зустріти день літнього сонцевороту зі справжнім українським колоритом та згадати забуті сучасними поколіннями обряди.

«Наші свята багатогранні й унікальні! Івана Купала – це дивовижне свято слов’янських традицій, на яких у давнину формувалася любов до рідної землі, повага до світу, який нас оточує, прагнення до пізнання невідомого й обережне ставлення до навколишнього середовища. Неповторність цих традицій слід берегти й передавати нащадкам для того, щоб знання про наш край, про наших предків, про їх уявлення й вірування ніколи не зникли, адже в них сконцентрована споконвічна мудрість», - вважає Петро Порошенко.

6 липня згадають та інсценують стародавні обряди у Вороновиці саме діти, які є провідниками та носіями справжнього українського культу у майбутнє.

Святкове дійство як і у давнину відбуватиметься біля води на відкритій площі у центрі Вороновиці під гру народних музик та фольклорних колективів.

З першою зіркою «естафету» обрядових традицій підхопить молодь, яка водитиме обрядові хороводи й розпалить вогнище, адже саме вогонь є обов\'язковим атрибутом свята. Купальське вогнище згідно з переказами має велику міфічну силу, адже за стародавнім повір’ям це своєрідний ритуал очищення. Вважалось, що коли дівчина і хлопець, які кохають один одного, узявшись за руки стрибнуть разом через вогнище і руки їх залишаться з’єднаними, то вони, все життя проживуть разом.

По завершенню святкування усі охочі матимуть змогу до світанку відшукати свою чарівну квітку папороті.

Святкове дійство відбудеться на відкритій площі у центрі Вороновиці (Вінницький район) 6 липня о 18:00 поруч із водоймищем.

Запрошуємо усіх охочих приєднатись до свята!.

Довідка:

Фонд Петра Порошенка заснований у 1998 році й не обмежується територією, державою, нацією чи окремою релігією. Фонд підтримує проекти, які відроджують християнські традиції українського народу та виховують у дітях та молоді терпимість, співчуття та активну громадську позицію.
Фонд підтримує та допомагає талановитій молоді, сповідує та пропагує «здоровий спосіб життя», а також прагнення людини до самовдосконалення й робить все залежне від себе для того, щоб кожен громадянин мав право на гідне і достойне життя.

Івана Купала (Купайла) — традиційне свято, яке відзначається християнами східного обряду в Україні, Білорусі, Росії в ніч на 7 липня. Головні атрибути свята — це Купало й Марена. Згідно із слов\'янським міфом, зимове божество, що морить землю стужею, а людину хворобою і голодом. Власне святкування починалося з виготовлення опудала головних персонажів свята — Купала і Марени. Взявшись за руки, дівчата ходять навколо Купала й Марени й співають пісень. Основною темою цих хороводів є кохання.

Після втоплення Марени (інколи топили Купала) дівчата тікають від хлопців до води, щоб ворожити («заворожувати вроду»). Вони дістають свічки, запалюють їх і прилаштувавши до своїх вінків, пускають на воду. Поки вінки пливуть, дівчата ідуть понад річкою й співають. Обов\'язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.

Існує повір\'я про цвіт папороті, котрий ніби то з\'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби.

Також існує повір\'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу.



Переглядів: 7018
Поширень: 0