Петро та роман Пип, різьбярі

Виставка різьбярів батька й сина Петра і Романа Пип відкрилась у четвер, 12 липня, у Вінницькому літературно-меморіальному музеї М.М.Коцюбинського. Близько двох років вони створити 40 різьблених різнотематичних робіт. Батько - Петро Васильович Пипа — учасник обласних і районних виставок, а от для його сина Романа — ця виставка перша.

Художнім різьбленням по дереву Петро Васильович займається порівняно недавно, почав, коли йому виповнилось 50 років. До цього він 27 років працював у лісництві. За цей час любов до дерева перейняв і його 29-річний син Роман. Петро Васильович жартуючи згадує, що до рук спочатку син узяв олівець, а згодом ложку. Різьбярством Роман займається лише два роки, проте за оцінкою директора Вінницького літературно-меморіального музею М.М.Коцюбинського Федора Панчука, його 14 творів, які представлені  на виставці, - не гірші, ніж у батька.

Роботи різьбярів

А от Петро Васильович почав художньо обробляти дерево тоді, коли одного разу залишилась деревина, яку навіть на дрова ніхто не хотів брати.

- Я 10 ломак завантажив на підводу, привіз додому і вирішив дати друге життя, - розповідає Петро Васильович. - Але у мене тоді навіть інструменту не було. Не знав навіть з чого починати. У Погребищенському районі проживав дядько Кабан, який дав мені кілька ножів. З ним ми почали спільну роботу — підставку під хоругву у церкву. Але у нього стався серцевий напад і він помер. Ця робота пролежала незакінченою сім років, і лише згодом я її завершив.

Навчатись ремеслу довелось у іншого чоловіка, який на першому ж занятті "надавав по руках". Однак за 40 годин Петро Васильович виготовив першу роботу: картину з деревами, серед яких на галявині лежав лось. Згодом освоював науку самотужки. Довго шукав для роботи стамески по базарах. Та знайомий хлопець зробив їх у кузні. Вийшло два набори, для сина Романа й для Петра Васильовича. Пізніше із Великобританії йому надіслали новий комплект, але різьбяр звик до свого першого.

Картина Петра Васильовича

Нині роботи Петра Пипи знаходяться у колекціях Ізраїлю, Франції, Республіки Польща Литві.

Виставка триватиме до кінця місяця.


Переглядів: 6755
Поширень: 0