24 серпня у Вінниці на площі ім. Стуса відбулось велике святкове дійство у національному стилі – фестиваль українських мистецтв та культури «Подільська пектораль». Цього року у Вінниці вперше відбувся фестиваль сучасної культури «Подільська пектораль», відтак у обласному центрі цього дня було заплановано цілу низку різноманітних заходів для усіх, хто цікавиться українським мистецтвом та культурою свого краю.

Для вінничан та гостей міста виступали Національний академічний оркестр народних інструментів України, академічний камерний хор «Глорія» (м. Львів), міжнародний симфонічний оркестр «INSO-Львів», примадонна Дюссельдорфської опери Deutsche Oper am Rhein Наталя Ковальова та народні артисти України.

Національний фестиваль українських мистецтв та культури «Подільська пектораль» - це фестиваль який об’єднав в собі музичні, виставкові та культурні дійства.

О 15:00 на площі імені Василя Стуса розпочав свій виступ Національний Академічний Оркестр Народних Інструментів України під диригуванням народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка професор Віктор Гуцал.

Під час перерви на основному майданчику фестивалю, на малій сцені, яка розташовувалась біля Дошки пошани, відбувалось не менш цікаве дійство. Зокрема, о 14:40 виступали фольклорні колективи, а о 17:00 усі бажаючі змогли долучитися до майстер-класу з гопаку від зразкового ансамблю пісні і танцю «Барвінок» та «бойового гопаку» від вихованців школи ім. Д.Нечая з м. Гнівань.

О пів на шосту вечора розпочався показ колекції подільської вишиванки в сучасному виконанні від ТМ «Рута». До свята Дня Незалежності ТМ «РУТА» підготувала для вінничан нову колекцію стилізованого українського одягу. Яскравий стильний одяг: плаття, довгі сорочки, штани, спідниці тощо, продемонстрували гостям свята під відкритим небом на площі В.Стуса вихованці модельного агентства «Dess». Всього представлено близько сорока нарядів. Їх, за бажанням, можна буде придбати у галереї Інтер-Шик, каже дизайнер Людмила Бушинська. Як сказала дизайнер: «Речі, які радують око, гріють душу і нагадують, де ти народився, повинен мати кожен».

Складовою фестивалю була художня виставка «Наш Тарас». Виставка відбулась в залі Торгівельно-промисловій палати. Головним ініціатором цього проекту є Благодійний фонд «Велика родина» у партнерстві із Національною спілкою художників України. Спільними зусиллями вони презентували художню виставку «Наш Тарас», присвячену 200-річчю від Дня народження Великого Кобзаря. Тут були представлені твори відомих українських художників, присвячені Тарасові Шевченку, його життєвому та творчому шляху.

Крім того, 24 серпня на площі Василя Стуса було розміщено декілька мистецьких локацій, зокрема творча лабораторія-виставка просто неба з різноманітними майстернями - плетіння із лози; ліплення з глини; різьбярства; виготовлення ляльок-мотанок; писанкарства; вуличного розпису. Також на площі біля «Книжки» розташувалось краєз містечко із традиційним одягом східного Поділля. А для любителів українських короткометражних фільмів працював «Сінема-намет», де вінничани переглядали фільми «Тарасові шляхи», «Думи мої, думи мої», «І мертвим і живим, і не народженим».



Переглядів: 5053
Поширень: 0