- У вересні в Україні вийде моя книга «Пора вмирати», - говорить Кшиштоф Зануссі. - Це книга, яку я видав кілька років тому. Сюди додав одну главу із спогадами про мої контакти з Україною. Генетично в мене немає ніякого зв\'язку з вашою країною, на відміну від моєї дружини, яка за походженням з України, а якщо точніше - з польських переселенців. Її предки були серед засновників міста Вінниці, оборонного граду перед татарськими набігами.

Справді, дружина Кшиштофа Зануссі – нащадок графської родини Грохольських. Ці польські аристократи володіли маєтками на території сучасної Стрижавки та П’ятничан. У стрижавському маєтку народився і тесть режисера граф Станіслав Грохольський. Одна з його доньок - Ельжбета і стала дружиною Кшиштофа Зануссі. У сучасній Вінниці про родину Грохольських на згадку залишився парк у П’ятничанах, де зараз розташовано ендокринологічний диспансер.

За словами кінематографіста, який має у своєму роду й італійське коріння, нині прийшов час об\'єднання, злагоди та відстоювання спільних інтересів.

- Я люблю повторювати: коли ляхи з русинами билися, мої предки були під Венецією. Я в цих конфліктах участі не брав, - сміється Кшиштоф Зануссі.

Нагадаємо, у 2009 році Кшиштоф Зануссі відкрив у Вінниці фестиваль Дні польського кіно. У його рамках з нагоди 70-річчя Зануссі у вінницькому кінотеатрі "Родина" відбулась ретроспектива фільмів режисера.

Кшиштоф Зануссі навіть отримав від вінницького міського голови пропозицію зняти чергову кінострічку у Вінниці. Однак ця ідея так і залишилась не реалізованою.


Переглядів: 3463
Поширень: 0