Традиційно Вінниця джазувала два дні. Музиканти з різних континентів планети приїхали познайомити вінничан та гостей міста зі своєю творчістю. На сцені державної телерадіокомпанії «ВІНТЕРА» звучали і африканські мотиви, і сучасний європейський джаз, і запальні пісні виконавців із Грузії. Завершити ж Вінницький джаз-фест випала честь зіркам джазу світового рівня, адже хедлайнером свята став надзвичайний дует – російський піаніст Андрій Кондаков та «батько» сучасного американського джазу саксофоніст Джессі Джонс.

Олександр Домбровський заспівав разом із Джессі Джонс

Історія кожного з цих музикантів доволі цікава. Наприклад, Андрій Кондаков почав виступати на джазовій сцені із 1978 року. Велику роль у становленні нової зірки джазу світового рівня відіграло знайомство із лідером відомого московського музичного ансамблю «Алегро» Миколою Левінковським. Через 9 років після початку джазової кар’єри Андрій Кондаков записав першу платівку «У нічному місті». Саме вона і стала головним квитком музиканта у світ джазу, адже меломани сприйняли ніжні акорди роялю із великим захватом. Нині Андрій Кондаков працює арт-директором санкт-петербурзького джазового клубу JFC.

Становлення Джессі Джонса-молодшого як джазового музиканта розпочалося у Флориді. Своїм вчителем Джессі вважає Джуліана Еддерлі, адже саме під впливом його музики він узяв до рук саксофон і самостійно навчився грати на ньому. І хоча перша платівка музиканта вийшла у світ, коли Джессі виповнилося 52 роки, сам музикант цей період вважає своїм другим народженням.

Доля вирішила познайомити цих двох музикантів, адже кращого поєднання, аніж рояль та саксофон, важко вигадати. Під час концерту у Вінниці музиканти це ще раз довели шанувальникам джазу. Джессі Джонс подарував залу не лише вишукане виконання композицій на саксофоні, а й нестримні емоції, які переповнювали надзвичайно енергійного американця. На сцені Джессі танцював, копіював поведінку жінок, співав кількома голосами та навіть запросив на танець продюсера фестивалю Ірину Френкель.

Адрій Кондаков за роялем насолоджувався концертом і музикою, тому в залі панувала тепла і щира атмосфера. Глядачі вловлювати кожну ноту, кожен жест і погляд музикантів і після кожної композиції аплодували їм стоячи. Одна година концерту пролетіла за мить і глядачі ще і ще просили артистів виступити на біс.

До слова, 14 вересня Андрій Кондаков відзначив своє 50-ліття, а цей концерт після ювілею став для музиканта першим в Україні. Глядачі вітали його бурхливими оваціями та квітами. Але найголовніший подарунок ювіляру зробив губернатор Вінниччини (2005 – 2010рр.) Олександр Домбровський – він подарував музикантові… свою мрію.

– Звичайно ж, джазовий фестиваль у Вінниці – це найкраща і найгучніша музична подія року. Сотні джазових зірок із усієї планети приїздять у Вінницю і повертаються додому із гарним спогадом про наше місто. Про таке мені, як вінничанину, завжди мріялось. І сьогодні я хотів би подарувати Андрію Кондакову свою золоту мрію – виступити із ним на одній сцені, – зізнався глядачам Олександр Георгійович. – Оскільки рояль зайнятий і саксофон -теж, та й навряд чи я можу змагатися із зірками світового рівня, тому доведеться зіграти на гітарі. Пісня, яку я хочу виконати, – про осінь життя, адже 50 років – це вже не літо, а осінь. Вона, звичайно, ж тепла, яскрава, золота і мудра. Тому цю пісню я дарую Андрію і всім, кому виповнилося 50. Нехай це буде ваша найкраща осінь.

Олександр Домбровський заспівав на Джазовому фестивалі

І Олександр Домбровський заспівав… Мабуть, мало хто з вінничан здогадувався про такий надзвичайний талант громадського діяча. «Как в последний раз» - душевна та щира пісня підкорила серця глядачів. До гітари Домбровського приєдналися рояль Кондакова та саксофон Джонса. У відповідь із залу - шквал оплесків. Напевно, всі згадали про свою золоту мрію, подумали про свою осінь – для кого – нинішню, для інших – майбутню…

Ось на такій мрійливій ноті і завершився сімнадцятий міжнародний Вінницький джаз-фест. Цьогоріч про Вінницю дізналися ще кілька музикантів, які вперше побували у нашому місті, і вони обов’язково розкажуть на своїй батьківщині про нашу теплу публіку, про красиве місто та про чарівну осінь.



Переглядів: 3922
Поширень: 0