Дизайнер продовжує працювати над створенням одягу, домашнього текстилю та декору в стилі етно-модерн. Традиційна основа колекції – сорочки, спідниці, сукні, декоративні пояси, корсети, що поєднали в собі типові етнічні риси народного українського вбрання з актуальними образами та технологічними тенденціями сучасної моди.

Вперше текстильну основу колекції склали унікальні тканини, виконані в Італії за дизайнерськими розробками ТМ «RUTA».

Джерелом натхнення для нової колекції від Л. Бушинської став петриківський розпис – один з найяскравіших видів народної творчості України.

Петриківський розпис народився у старовинному козацькому селі Петриківка на Дніпропетровщині. Художні традиції Петриківки були багатими, та найбільше уславились розписи хат різнокольоровими квітковими візерунками. Вважалося, що гарні розписи є зовнішнім проявом духовних багатств людини. Якщо хата залишалась білою, з господинею переставали вітатися. Найстаранніших господинь в Петриківці називали "чепурушками". Візерунки петриківського розпису - це в першу чергу пишні багатобарвні квіткові мотиви, а також грона винограду і калини та птахи. Кожен мотивів розпису окрім краси ніс у собі певну символіку та значення оберегу.

МодельУ колекції від ТМ RUTA та Л. Бушинської петриківські квіти, ягідні грона та жар-птиці прикрасили повсякденний, домашній та святковий одяг. Традиційний розпис відтворений у вигляді принтів та вишивки гладдю й збагачений кольоровим бісером та кристалами Сваровські.

Петриківська колекція від RUTA - це унікальний експеримент із збереження та примноження традицій цього промислу засобами іншого мистецтва. Перенесення народних розписів з сувенірно-подарункових виробів у світ сучасної моди подарувало «петриківці» нове звучання, збагатило її красу і додало позитивного ефекту до її популяризації і в Україні й за її межами.

Колекцію доповнили оригінальні ґудзики, вишукані прикраси й обереги ручної роботи. Нашийні прикраси з елементами української етніки виконані зі срібла та оздоблені перлинами, коралями, цирконієм. Серед прикрас виокремлюється старовинний оберіг «Чимарута» - «Гілка рути». Його використовували для захисту жінок та дітей з від лихого ока. Оберіг має вигляд гілки, на кінці якої підвішені особливі амулети - знаки: рука, складена в дулю, - щоб відвернути «лихе око», риба - символ родючості і багатства, Місяць – таємничий захист, ключ - доступ до сили і таємного знання, квітка вербени - символ захисту. Ґудзики, що оздоблюють одяг від RUTA, - унікальні, адже кожен з них прикрашений старовинним охоронним символом, який входить до складу гілочки "Чимарути". Такий ґудзик може стати самостійною прикрасою - оберегом того, хто її носить. Прикраси та фурнітура створені спеціально для цього проекту також за дизайном Л. Бушинської.



Переглядів: 10375
Поширень: 0