Мер Володимир Гройсман вочевидь намагається увійти в історію Вінниці не тільки переможцем стихійних ринків і борцем з поганими дорогами, а ще й ініціатором оригінальних міських святкувань. Так, до відзначення Днів Європи вулицю Соборну планують зробити пішохідною і перетворити на середньовічне містечко. Власне, вінницька влада вирішила не надто загравати із західними сусідами і винести на перший план європейського дійства місцевий привід — “Свято герба” Вінниці.

— У травні виповнюється 370 років відтоді, як вінницька делегація поїхала до Польщі просити Магдебурзьке право. Із того часу починається історія самоврядування міста Вінниці, — зазначила начальник управління у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Аліса Мисловська.

Крім того, у травні 15 років тому вінницькій владі повернули право використовувати історичну символіку. Тож 17 травня городянам обіцяють вистави вуличних театрів, акторів на ходулях, вогняне шоу і навіть карнавал. Родзинкою свята має стати конкурс живих скульптур “Жива Європа” (умови конкурсу тут).

— Такі живі пам’ятники дуже популярні у Європі. Ми хочемо стати першим містом, яке запросить таких акторів до себе на відповідний конкурс, — каже начальник відділу у справах сім’ї, молоді й туризму міськради Руслан Анфілов. — Плануємо конкурс у двох номінаціях: професійний рівень та аматорський. Потрібно обрати європейський пам’ятник або придумати його і подати нам до оргкомітету свій проект. Тому ми запрошуємо усіх. Обіцяємо, що будуть і грошові премії, і надання допомоги у підготовці виступу. Окремо будуть призи як для авторів пам’ятників живих скульптур, так і для моделей.

Вогняну виставу-інсталяцію “Глорія” підготує для вінничан Львівський театр “Воскресіння”. До речі, цей театр є ініціатором та організатором престижного фестивалю “Золотий Лев”, який раз на два роки проходить у місті Лева. Керівник театру Ярослав Федоришин вже побував у Вінниці, оглядаючи майданчики та обговорюючи оргмоменти з міським керівництвом.

А от вінничани, крім європейської душі, покажуть нашим гостям місцеві таланти.
— У Центральному парку буде створений арт-майдан, де продемонструють свої роботи вінницькі художники, планується долучити до святкувань і місцеві промисли. Заплановано і концерт талановитих дітей, — зазначила начальник управління культури міськради Ірина Френкель.

Заступник міського голови Микола Гунько повідомив, що орієнтовно святкування обійдеться міському бюджету у 160-170 тис. грн., 60% з яких мають бути грішми спонсорів. Тож багаті і щедрі бізнесмени можуть не соромитися пропонувати свою допомогу владі.


Переглядів: 3770
Поширень: 0