Майже двісті поетів з усіх куточків України, а також з Росії, Білорусі, Ізраїлю читали свої твори на кращих майданчиках міста, а також під час літературно-мистецького пленеру з відвіданням мальовничих подільських містечок Вороновиці та Тиврова.

Цього разу гран-прі у вигляді "Підкови Пегаса" з логотипами Вінниці та унікальними фотоальбомами з краєвидами Поділля дісталися киянам Марії Банько та Андрію Шадріну.

Марія Банько

- У Вінниці до цього не була ніколи, - розповідає Марія Банько. - Добиралися з пригодами і майже на перекладних. Але як же це було світло, тепло і радісно. Це - здорово, коли їдеш не за призом, а за людьми. І знаходиш! Леонід Борозєнцев, Тетяна Шєїна, Андрій Костинський - дивовижні люди, сам факт спілкування з якими приємний. Звичайно, всі автори різні - чиїсь тексти "зайшли" відразу і залишилися надовго, деякі залишили враження змішані... Але особисто для себе я ще кілька нових авторів відкрила - отже, їхала не дарма. Тож велике спасибі всім, хто приймав, терпів, практично пестив і плекав нас в ці дні! І ще - окреме похвальне слово місту - і Вінниця, і Тиврів залишили враження неймовірне - немов у груди мені хтось сонце поклав.

Андрій Шадрин

А от Андрій Шадрин, як зясувалося, у Вінниці вже бував не одноразово.

- Вінниця - це місто, яке особисто я чомусь кожен раз відкриваю по-новому, - говорить Андрій Шадрін. - Наприклад, найсильніше враження цього разу на мене справив фонтан, який я раніше не бачив. А ще так виходить, що з кожною поїздкою на Вінничину здобуваєш все більше друзів, приємних емоцій та насолоди од краси цього краю. Що ж стосується гран-прі та перемоги у поетичному ринзі - це лише приємний наслідок всього вище наведеного, не більше. Але, природньо, організаторам та жюрі - велика людська подяка. Добре розумію, що потрібно мати неабиякий ентузіазм, щоб шість років поспіль проводити на такому рівні такі фестивалі при майже повній відсутності фінансування.

«Підкова Пегаса»

«Підкова Пегаса» цього разу тривав три дні. Лауреатами фестивалю визначені також літератори з Чернігова, Донецька, Житомира, Бару, Гайсина, Гнівані...

- Родзинкою цьогорічної події, що відбувалася вже вшосте, стало поєднання літератури та театру, говорить один із оргнізаторів Андрій Стебелєв. - Квінтесенцією стала вистава у постановці аматорських театральних колективів за творами класика української літератури з Поділля Анатолія Бортняка. Режисером дійства виступила Марина Ревенко – керівник народного театру-студії «Сьоме небо» та театру книги «Прочитання».

Читання доповнили виступи музикантів, бардів, аматорів клубів історичної реконструкції.



Переглядів: 5370
Поширень: 0