художник Георгій Петрович Косміаді

Георгій Петрович Косміаді народився 24 березня 1886 року в м. Нальчик на Північному Кавказі у родині, де переплелися грецькі та російські корені. Освіту здобув у школі Св. Олександра при вчительському інституті в Тифлісі, а також закінчив факультет архітектури державної технічної школи в Баку. Художню освіту Георгій продовжив у Москві, куди переїхав у січні 1905 року. Продовжував навчання у студіях відомих живописців. У роки Першої світової війни Г. Косміаді опинився на Волині. З 1918 року Георгій почав працювати викладачем малювання, креслення, каліграфії в усіх 5 гімназіях міста: українській, польській, російській, єврейській, початковій художній школі та інших навчальних закладах. Георгій Косміаді поринає також у культурно-освітнє життя Рівного. Крім викладання він займається в школах організацією та діяльністю культурних і молодіжних об\'єднань, влаштовує художні вечори, театральні вистави, в яких сам виступає не лише як організатор, але і як режисер, актор, декоратор. У 20 - 30-х роках до Г. Косміаді приходить визнання. Новаторська педагогічна діяльність Георгія Петровича була відзначена у Варшаві в 1922 році на Всепольському з\'їзді вчителів малювання. Часом тріумфу Косміаді як педагога-новатора став 1936 рік. У Варшавській художній академії організовується велика виставка картин учнів рівненських гімназій. Журі відбирає 67 кращих дитячих робіт на першу Міжнародну виставку дитячого малюнка в Парижі, яка відбулася в 1937 році. Георгій Петрович пробував себе у Рівному і як архітектор. У 1940 році родина художника вирішує переїхати до Німеччини і оселитися в Гамбурзі, де жили родичі дружини Г. Косміаді. Георгій Петрович працював тут художником-оформлювачем сцени в театрі і в державній опері. З 1945 року після виходу на пенсію працює як вільний художник. Картини пише технікою темпера, штапелем, пензлем, багато робіт виконано технікою монотипії. За 27 років свого перебування в Німеччині художник Георгій Косміаді презентував понад 40 мистецьких виставок, які отримали схвальну оцінку глядачів. Георгій Петрович помер 22 травня 1967 року.

З 1992 у Рівне щороку приїздить донька художника Надія Косміаді. За ці роки вона передала Рівненському обласному краєзнавчому музею і Народному музею Рівненської української гімназії архів батька, його картини, роботи кращих учнів. Починаючи з 1995 року в Рівному щорічно організовують і проводять тематичні виставки, які знайомлять відвідувачів з творчою спадщиною художника. У Рівному проводиться акція «Літо Косміаді» та ряд інших заходів. Його ім\'ям названа одна з вулиць Рівного.

Виставка «Музика кольору», що передана Рівненським краєзнавчим музеєм Вінницькому обласному художньому музею, експонується в Україні за ініціативою доньки художника. Відірваний від рідної землі обставинами складного XX ст. Георгій Косміаді зумів створити багату у візуальному й інтелектуальному плані художню систему, його творча спадщина по праву вписується в контекст історії мистецтва XX століття. Загалом у творчому доробку митця понад п\'ять тисяч картин. Однією з унікальних рис творчих доробків художника є техніка їх написання - „темпера”. Її особливість в тому, що фарби розмішуються на емульсії яєчного жовтка.

На виставці буде представлено близько 40-ка творів митця виконаних, в оригінальній техніці темперного живопису, колористичної монотипії (відбитки фарби на склі), понад 50 творів його учнів, а також фотокопії листів та архівних документів. Серед робіт пейзажі, натюрморти, зображення жіночих силуетів - усі роботи художника передають його настрій.

Презентація виставки "Музика кольору" відбудеться 25 червня о 15:00.



Переглядів: 7438
Поширень: 0