На першому поверсі Вінницького обласного художнього музею відкрили експозицію «Подільська народна ікона ХVIII-XIX століть». Частина виставлених унікальних зразків живописних хатніх зображень святих належить до музейного зібрання, інша – відреставровані раритети з приватної колекції заслуженого художника України, колекціонера та мецената Володимира Козюка. Виставку присвячено 1025-річному ювілею хрещення Київської Русі – України та 1000-річчю заснування Лядівського Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря.

«Подільська народна ікона ХVIII-XIX століть»

Хоча подільська народна ікона вважається неканонічною, проте ці зображення сповнені символізму та просякнуті силою молитв, звернених до них поколіннями подолян. Намальовані на полотні або дереві з використанням олійних і темперних фарб зображення, більшості з яких біля двох десятків літ, потребують не лише реставрації, але і спеціальних умов зберігання. Художній музей дбайливо зберігає ікони, а відреставровані зразки знаходяться в постійно діючій експозиції.

«Подільська народна ікона ХVIII-XIX століть»

Подільський народний іконопис – національне багатство подолян, наша історія та культура. Доторкнутись до цих скарбів можна переглянувши цю виставку, що триватиме у Вінницькому обласному художньому музеї близько трьох місяців.

«Подільська народна ікона ХVIII-XIX століть»



Переглядів: 4637
Поширень: 0