Цей захід відбудеться в рамках мистецького проекту «Хорові асамблеї Леонтовича», що проводиться вже вчетверте у Вінниці на честь нашого земляка, видатного українського композитора та хорового диригента Миколи Дмитровича Леонтовича.

8 грДударикудня о 16.00 у Вінницькій обласній філармонії звучатиме великий симфонічний кантатно-ораторіальний твір «Українська меса», авторства сучасного львівського композитора Юрія Захожого-Катренко, у виконанні уславленого колективу з більш ніж 40 річною історією – Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик».

Капела «Дударик» була заснована в 1971 році Миколою Кацалом за сприяння Українського Музичного Товариства у Львові. В 1989 році завдяки старанням Миколи Кацала і його співпрацівників було створено першу в Україні хорову школу. Спеціально для неї уряд міста передав приміщення колишнього міського шпиталю Св. Лазаря. Ця школа стала основою чудового розвитку «Дударика». Вже через 6 років після заснування «Дударик» почав отримувати нагороди всесоюзних фестивалів та конкурсів.

В репертуарі капели – концерти Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського, коляди і щедрівки в обробках українських композиторів – Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця. «Дударик» також виконував Stabat Mater - Перґолєзі, Carmina Burana - Орфа, Requiem - Моцарта, IX Симфонію - Бетовена, ІІІ Симфонію Kadisz - Бернстайна та безліч ораторіальних полотен.

Хор хлопчиків і мужчин зі Львова, згодом народна хорова капела «Дударик», далі Державна хорова капела і врешті Державна академічна хорова капела «Дударик» має тривалу історію міжнародних концертних турне. Під час своїх щорічних подорожей виступала у Литві, Латвії, Білорусії, Росії, Грузії, Молдові, Естонії, Угорщині, Польщі, Словаччині, США і Канаді, Швейцарії, Австрії, Франції, Бельгії та Голландії.

У 1983 році капела була нагороджена дипломом Президії Верховної Ради України, а в 1989 році капелу нагороджено Премією ім. Тараса Шевченка - найвищою урядовою нагородою в галузі культури. За 40 років концертної діяльності капела дала понад 2500 концертів у найпрестижніших концертних залах України і світу, серед яких Карнегі Хол, собор паризької Богоматері, Ванкувер Ейр Плейс, Варшавська філармонія, Палац Україна, національна опера України, Національна філармонія.

Мистецький проект «Хорові асамблеї М. Леонтовича» був започаткований у Вінниці у 2008 році. Він покликаний відновити інтерес до хорового мистецтва та уславити ім’я нашого геніального земляка – Миколи Леонтовича, який відіграв велику роль у розвитку української музичної культури. Мета проекту — вшанування пам’яті та популяризація творчої спадщини українського композитора М.Д.Леонтовича, збереження та розвиток вітчизняних співочих традицій, узагальнення та поширення творчого досвіду роботи з дитячими, академічними та народними хоровими колективами.

Приходьте послухати урочисту «Українську месу» у виконанні неперевершеного хорового колективу та отримати справжню духовну насолоду. Чисті голоси капели «Дударик» сповнять вірою та надією серця поціновувачів хорового співу!

Квитки на сайті www.bileti.vn.ua або в касі філармонії. Довідки за телефонами 690-025 та 691-731.



Переглядів: 4831
Поширень: 0