16 січня 2014 року о 14.00 в Інтернет-центрі Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва (вул. Соборна, 73, ІV поверх) відбудеться презентація книг відомих краєзнавців Ф.Х.Шевчука «Портрети» та Г.О.Погончика «Бершадщина: з минулого у майбутнє», у рамках засідання науково-краєзнавчого клубу «Дослідник краю».

Шевчук Федір Харитонович – педагог, журналіст, краєзнавець. Народився 6 березня 1953 р. у с. Велика Киріївка Бершадського району. Закінчив філологічний факультет Київського національного університету Тараса Шевченка. З 1976-1979 рр. працював учителем української мови в с. Устя Бершадського району. Під час роботи в школі був позаштатним кореспондентом районної газети «Вогні комунізму». У 2000-2005 рр. власний кореспондент газет «Панорама», «За Батьківщину». З 2005 р. – у газеті «Вінниччина». З 2013 р. працює головним редактором газети «Бершадський край». Протягом 14 років є активним учасником загальноукраїнського конкурсу «Українська мова – мова єднання», в якому 2013 р. зайняв перше місце (проводить Одеська організація спілки журналістів України). Займається редагуванням книг місцевих авторів. Друкується у всеукраїнських виданнях, зокрема в газеті «День». Нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної ради УРСР. Заслужений журналіст України. Автор книг «Слово на долоні», «З минулого – в майбутнє», «Вогонь в одежі слова», «Серединка – тепла крапка на карті України», «Портрети», «Хто живе й працює для століть» та ін.

Погончик Григорій Олексійович – педагог, журналіст, краєзнавець. Народився в с. Баланівка Бершадського району. Закінчив історичний факультет Вінницького педагогічного інституту. Після закінчення інституту розпочав педагогічну діяльність: спочатку у П’ятківці, далі було директорство у Михайлівці, згодом – у Війтівці, де чимало зусиль довелося докласти для спорудження нового приміщення школи. І нарешті – провідна школа району – міська номер один. 1800 учнів, 104 учителі, 14 груп продовженого дня. Григорій Олексійович не раз відзначався різними нагородами, у тому числі й Міністерства освіти та науки. Став переможцем Шостого міжнародного конкурсу «Голодомор – Холокост: уроки толерантності». Він – член Національної спілки журналістів України, лауреат журналістської премії імені Василя Думанського, якою щороку відзначається кращий громадський кореспондент районної газети «Бершадський край». У 2013 р. відзначений обласною журналістською премією «Золоте перо». Автор книг «Любов душі моєї – Баланівка», «Дорога до храму», «Село в краю Бершадськім...», «Шкільна родина», «Голодомор 1932-1933 рр. на Бершадщині (спогади очевидців)».

Презентовані видання:

  • Шевчук, Ф. «Портрети» – містить розповіді про земляків-бершадців, які своєю працею звеличували і звеличують рідний край та країну у різних сферах діяльності, були і залишаються прикладом вірного служіння справі та людям.
  • Погончик, Г. «Бершадщина: з минулого у майбутнє» – книга містить матеріали про історичне минуле району: Другу світову та Велику Вітчизняну війни, Героїв Радянського Союзу та ін.

Книги розраховані на науковців та краєзнавців, студентську та учнівську молодь, а також всіх, хто вивчає, досліджує та популяризує історію рідного краю.

У програмі:

Ведуча – Котуз Тетяна Вікторівна, зав. відділом краєзнавства.
Виступи:
Гальчак Сергій Дмитрович, доктор історичних наук, доцент ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського, заслужений працівник культури України.
Шевчук Федір Харитонович, педагог, журналіст, краєзнавець, член Національної спілки журналістів України.
Погончик Григорій Олексійович, педагог, журналіст, краєзнавець, член Національної спілки журналістів України.
Паламарчук Василь Миколайович, голова Вінницької організації Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України.



Переглядів: 4015
Поширень: 0