На ній представлено унікальні документи, газети часів УНР, сучасні книги та дослідження життя та діяльності видатного громадського та військового діяча, талановитого журналіста.

- Уперше ми виставляємо документи, які характеризують законотворчу діяльність Симона Петлюри, - сказав кандидат історичних наук Костянтин Завальнюк. – Для вінничан особливо цікавим є саме вінницький період, адже Вінниця двічі була столицею України.

Виставка допоможе відійти від стереотипів та штампів радянської історіографії, яка зображувала Симона Петлюру ворогом єврейського народу і прихильником єврейських погромів.

- Наші документи свідчать про те, що  Симон Петлюра був противником єврейських погромів, він видав багато наказів про їх заборону, - говорить заступник директора архіву Фаїна Винокурова, - і навіть наказував карати погромників. Але у якийсь період розгулу анархії, громадянської війни він не мав впливу на дії отаманів. На жаль, підписаним Петлюрою Універсалам, наказам не судилося збутися в повному обсязі.  Отож своїх діячів Україна повинна знати, давати їм патріотичну і політичну оцінку, відійшовши  від стереотипів і штампів.


Переглядів: 5423
Поширень: 0