Можливість «культурної еволюції» українського суспільства обговорили на семінарі у Вінниці представники управлінь та департаментів Вінницької міської ради разом із колегами інших міст західних, центральних та південних регіонів, а також за участі в.о. міського голови Сергія Моргунова  та заступника міністра культури України Олеся Журавчика.

"Культурну еволюцію" українського суспільства обговорили у Вінниці

Відсутність культурної політики в країні протягом всього періоду існування України стало однією з головних причин гуманітарної, зокрема культурної катастрофи, стверджують учасники семінару. Це підтверджують і події останнього часу: прагнення до європейських стандартів, що базуються на демократичних, загальнолюдських цінностях, руйнуються через наявність загубленого покоління, сформованого під впливом відсутності соціальних стандартів розвитку країни, загальних національних цінностей та відсутністю національної ідеї. Врешті решт, це призвело до розколу громадянського суспільства, який базується на штучно створеній проблемі мовного питання, на конфлікті радянської та європейської ідеології.

Проаналізувавши загальну ситуацію у країні, учасники семінару окреслили низку важливих завдань. Зокрема, формування відношення до країни, до ідеї національної єдності, а також формування соціальних стандартів поведінки та виховання підростаючого покоління згідно цих стандартів. Також поставлено завдання розробити державну стратегію розвитку культурної політики України.

"Культурну еволюцію" українського суспільства обговорили у Вінниці

На прикладі роботи Вінницької міської ради, зокрема Департаменту культури, було презентовані основні стратегічні документи, що були розроблені протягом останніх п’яті років. Після привітальних слів заступника міського голови Андрія Реви, директор департаменту економіки і інвестицій Галина Якубович презентувала Стратегію розвитку нашого міста SMILE CITY.

Директори найбільш успішних установ (дитячої музичної школи №1, дитячої художньої школи, Централізованої бібліотечної системи) розповідали про конкретні результати, що досягнуто завдяки програмним крокам, зазначеним в стратегіях розвитку закладів, в кожної з котрих знаходить своє відображення загальноміська стратегія, стратегічна програма розвитку культурної політики «Нова культурна основа розвитку міста» та Програма розвитку культури та мистецтва в місті Вінниці на 2011-2015 роки. Окремим пунктом обговорення був досвід департаменту культури міста в напрямку трансформації культурного простору міста з метою формування відкритого культурного простору та створення іміджу міста як інвестиційно привабливого регіону.

"Культурну еволюцію" українського суспільства обговорили у Вінниці

Під час зустрічі було презентовано проект, якій створено за участі представників ГО Луганська та Львову, міської ради Кременчука за ініціативою департаменту культури Вінниці.

Проект, що має назву «Культурна еволюція», схвалено з боку ЕС, керівництвом програми Культура Східного партнерства та зараз взято до уваги працівниками міністерства. Ідея передбачає поетапне створення Державної стратегії культурної політики на базі аналізу існуючих стратегій розвитку галузі місцевого самоврядування, картування культурних ресурсів та розробки адекватних індикаторів оцінки.

Окрім цього учасники секції  вийшли із пропозицією перейменування Міністерства культури в Міністерство культурної політики і ресурсів, запровадження проекту «Культурна еволюція» та необхідність участі у колегіях міністерства і робочих групах представників місцевого самоврядування.



Переглядів: 3151
Поширень: 0