З 19 лютого по 11 березня у Вінниці проходитиме щорічний Форум молодої музики «Барви музики 20 сторіччя. Авангард. Класика». Цьогорічне музичне дійство відбудеться під гаслом «Слухай українське» в рамках благодійної акції «Митці країни за вільну Україну». Частина коштів, зібраних під час проведення концертів, будуть направлені на підтримку бійців у зоні АТО.

Цього року вже в п’ятнадцятий раз у Вінниці відбудеться Форум молодої музики «Барви музики 20 сторіччя. Авангард. Класика». Музичне дійство є авторським проектом Благодійного Фонду сприяння розвитку талантів Поділля. Організатори цьогорічного проекту: Департамент культури міської ради, Вінницька обласна філармонія, Центр концертних та фестивальних програм та школи естетичного виховання міста Вінниці спільно із БФ Сприяння розвитку талантів Поділля та БФ «Подільська громада». Форум відбувається під патронатом в.о міського голови Сергія Моргунова.

«Особливістю цьогорічного проекту є те, що він проходитиме під гаслом «Слухай українське» в рамках благодійної акції: «Митці країни – за вільну Україну». У попередні роки до форуму долучалися виконавців з-за кордону, а зараз ми вирішили об’єднати творчі сили саме з України. Наша держава зараз перебуває у важкій ситуації, події які відбуваються на Сході внесли свої корективи й у розвиток культури. Виникла нова її форма – мобілізаційна культура, основним завданням якої є не лише презентувати мистецтво, а й об’єднувати українців, створювати патріотичні настрої та допомагати нашим бійцям. Прикладом мобілізаційної культури є Форум молодої музики. Частина коштів, що будуть зібрані під час проведення концертів, підуть на підтримку вінницьких батальйонів в зоні АТО», – каже в.о. директора департаменту культури Ганна Ковальчук.

Кожний день форуму матиме свою назву, пов’язану з кольором. Розпочнеться він 19 лютого з назвою «Біла фарба». За словами Ганни Ковальчук, це пов’язано з тим, що на концерті лунатиме духовна музика, крім того, білий колір символізує очищення душі. Отож, цього дня о 18.30 у залі філармонії розпочнеться концерт духовної музики у виконанні Академічного муніципального хору «Вінниця» під керівництвом Народного артиста України, почесного громадянина міста Вінниці, професора Віталія Газінського. В програмі пролунають твори відомого земляка Миколи Леонтовича та сучасних українських композиторів, в тому числі і прем’єра твору Геннадія Білявського «Лелека».

Другий день форуму, під назвою «Жовто-блакитна фарба», відбудеться 20 лютого. Цього дня о 17 годині у залі музичної школи №1 розпочнеться музичний перформанс від учнів та викладачів музичної школи. Його особливістю є те, що під час музичного концерту юні митці та їхні викладачі творитимуть живописні роботи. Цього ж дня о 18 годині у залі музичної школи №2 розпочнеться концерт «Ми з роду українців». В рамках концерту вихованців та викладачів школи пролунають твори сучасних українських композиторів та відомі українські народні мотиви. Основна увага буде приділена темі патріотизму. А о 18.30 у залі філармонії відбудеться концерт школи мистецтв «Вишенька» «Terra del\'Arte» («Територія мистецтва»). Тут лунатимуть кавер-версії українських народних пісень, сучасні патріотичні пісні та народна музика країн, що підтримують боротьбу нашого народу за незалежність.

«Далі форум продовжиться блоком професійних концертних програм, в тому числі й від вінницьких колективів та з інших міст України, – каже художній керівник вінницької обласної філармонії Леся Смішко. – Розпочнеться цей блок 25 лютого у залі філармонії концертом «Молоді віртуози» у день під назвою «Зелена фарба». У ньому братиме участь відомий український піаніст Лауреат міжнародних конкурсів Георгій Кожухар, який є старшим викладачем кафедри фортепіано Одеської консерваторії. А також – Академічний камерний оркестр «Арката».

26 лютого о 17 годині у міському палаці мистецтв розпочнеться четвертий день форуму під назвою «Золото джазу». Виступатиме вінницький муніципальний джазовий оркестр «ВінБенд» з концертною програмою «Палітра джазу».

27 лютого о 18 годині у залі Дитячої школи мистецтв розпочнеться п’ятий день форуму – «Жовто-блакитна фарба». Патріотичну тематику продовжать вихованці Дитячої школи мистецтв. Концертна програма «Славімо тебе, Україно!» презентує різноманітні хорові, інструментальні твори та яскраві танцювальні номери. Також цього дня у залі філармонії о 18 годині для шанувальників класичного мистецтва розпочнеться концертне виконання В.А.Моцарт «Весілля Фігаро». Перед вінничанами виступатимуть Академічний камерний оркестр «Harmonia Nobile» та солісти Івано-Франківської обласної філармонії.

Шостий день форуму відбудеться 5 березня. Він розпочнеться у залі філармонії о 18.30. Вокально-інструментальний ансамбль філармонії запрошує поціновувачів джазової музики на програму до Міжнародного жіночого Дня «Джазовий джем». В програмі – джаз-стандарти та джазові кавери світових естрадних хітів. Спеціальні гості вечора: співачка та композитор Оксана Славна, Роман Кульматицький (труба, флюгельгорн), Василь Журбенко (саксофон, кларнет), лауреати міжнародних конкурсів-вихованці зразкової вокальної майстерні «Зоряна мрія» Еліна Мбані та Олена Гернега, дует степістів-лауреатів чемпіонату світу зі степу.

Завершенням цьогорічного форуму стане проект «Скрипкове дерево роду» (сьомий день), який відбудеться 11 березня у залі філармонії о 18.30. Автор і керівник проекту – скрипаль, композитор і педагог Кирило Стеценко. У програмі пролунають твори, присвяченні тарасу Шевченку композиторів К. Стеценка, М. Лисенка, М. Березовського, Д Сичинського, В. Косенко, М. Скорика та інших.

«У рамках благодійної акції «Митці країни за вільну Україну» у Вінниці вже відбувся комплекс заходів, тоді вінничани зібрали більше ста тисяч гривень на допомогу бійцям АТО. Загалом, за останній рік завдяки небайдужим вінничанам у нас було закумульовано більше 800 тисяч гривень. Крім того, вінничани приносили дуже багато продуктів, одягу та іншої допомоги. Ми дуже вдячні всім, хто долучається до благодійного збору і закликаємо приходити на Форум молодої музики, адже це не лише культурний розвиток, а й можливість допомогти нашим захисникам», – каже керівник грантового відділу та молодіжних програм БФ "Подільська громада" Альона Данілова.

Крім того, що бійцям АТО будуть направлені кошти, виручені з квитків, у залах будуть розміщені скриньки для благодійної допомоги.

Довідки за телефонами: 66-06-91, 59-50-53.



Переглядів: 3754
Поширень: 0