Протягом 17.02 – 03.03. 2015 р. РЦСМ «Арт-Шик» та ГО «Центр «Культурна стратегія - ХХІ» запрошують на виставку «Крим очима вінницьких художників», присвячену анексії Криму та кримськотатарським переселенцям. 

Презентація виставки - 17 лютого о 17:00.

Тема вимушеного переселення кримських татар в інші регіони України у зв’язку з анексією Криму та їхня підтримка місцевим населенням залишається актуальною. Проживають кримськотатарські родини й у Вінниці. Для того, щоб полегшити адаптацію переселенців до місцевих умов та, в свою чергу, познайомити вінничан з особливостями культури та побуту кримських татар ще восени минулого року у Вінниці стартував проект «Поділля-Крим» (двостороннє ознайомлення культур кримських татар та жителів подільського краю), який включав у себе лекції для студентів вінницьких вишів, творчі майстер-класи з кримськотатарського розпису кераміки для художників - педагогів а майстрів народної творчості і завершився першим фестивалем кримськотатарської культури. Неприхована цікавість студентської молоді, активна участь художників у майстер-класах та величезна кількість відвідувачів фестивалю показали важливість та необхідність для вінничан подібних заходів.

Вінничан запрошують на виставку "Крим очима вінницьких художників"

РЦСМ «Арт-Шик» та ГО «Центр «Культурна стратегія - ХХІ» вирішили підтримати та продовжити цю ініціативу та запропонували вінницьким художникам поділитися своїм мистецьким баченням Криму. У виставці взяли участь вінничани М. Бабій, Л. Бондар, М. Бондар, С. та А. Жукови, Р. Іваненко, С. Іжицький, О. Кульчицька, С. Окуленко, Ю. Присяжна, О. Рожков, М. Сілагіна, О. Ступніков, М. Чекурда, І. Шостак-Орлова та хмельничанин О. Куркчі. У представлених художників кримська тематика віддзеркалена розмаїттям граней сприйняття – як ностальгічні спогади часів навчання, археологічних практик чи пленерів, ґрунтовні культурологічні та суто мистецькі студії, філософські та символіко-асоціативні відгуки на болючі питання сучасного стану чи яскраві емоційні сплески першовідкриття, викликані недавнім знайомством з вражаючою і чаруючою глибиною символіки кримського орнаменту.

Експозиція містить твори живопису, графіки, декоративно-прикладного мистецтва, та світлини, що демонструють різноманіття творчих манер і захоплень. Серед жанрів переважають пейзажі, створені як правило в етюдній манері, адже поїздки на етюди до Криму були чи не найзвичною літньою програмою для багатьох митців. Це невеличкі виконані соковитим олійним живописом та прозорою аквареллю замальовки живописних куточків півострова. Серед творів декоративно-ужиткового мистецтва виділяються витинанки, батик та розпис з елементами традиційних кримськотатарських візерунків.
Розрахована на широке коло глядачів, виставка «Крим очима вінницьких художників» є дружнім жестом підтримки вінницькими художниками своїх кримськотатарських співгромадян, вона покликана зблизити наші народи, згуртувати перед спільною проблемою та продемонструвати єдність у різноманітності.

Виставка відкрита для відвідування: будні: 10:00 - 20:00, субота: 11:00 - 19:00, неділя: 11:00 - 18:00 за адресою: Арх. Артинова, 12-а, 4-ий поверх.



Переглядів: 3888
Поширень: 0