7 квітня вперше в фойє обласної державної адміністрації відбулося урочисте відкриття виставки народного мистецтва «Великодня писанка».

На виставці представлені писанки, дряпанки, мальованки, як відомих майстринь Вінниччини так і юних писанкарів області, а також твори на великодню тематику майстрів народного малярства, різьби по дереву, витинанкарів, гончарів та вишивальниць.

Участь у відкритті виставки взяли перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, начальник Управління національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький, митрополит Симеон, а також працівники облдержадміністрації, духовенство та громадськість області.

У приміщенні ОДА відкрилась виставка "Великодня писанка"

Вітаючи присутніх Андрій Гижко зазначив: «Приємно бачити всіх саме в цьому приміщенні. Адже дійсно понад 60 років свого існування ця будівля переживала різні періоди. Саме тут більшу частину свого часу проводять працівники обласної державної адміністрації та обласної Ради. Тож дуже важливим для підняття настрою, а від цього і продуктивності праці та гарного робочого дня, є такі заходи, як тематичні виставки. Дуже символічним є те, що відкриття виставки вперше проходить в фойє адміністрації саме на Благовіщення».

Андрій Гижко висловив переконання в тому, що дана виставка принесе гарний настрій та позитивні емоції кожному жителю області, який відвідає експозицію: «Саме через дану виставку ми хочемо підняти настрій кожному вінничанину, донести позитивну ідею до свідомості громадян. Адже влада області прагне зробити все можливе, задля підняття настрою наших громадян, їх моральної підтримки в ці нелегкі часи».

У приміщенні ОДА відкрилась виставка "Великодня писанка"

Перший заступник голови облдержадміністрації побажав присутнім щастя та благодаті, здоров’я та достатку їм та їхнім родинам.

В свою чергу Ігор Івасюк привітав учасників заходу та наголосив, що знаковим є те, що перша виставка в облдержадміністрації присвячена такій духовній та визначній темі. Він подякував організаторам виставки та побажав усіх достатків і міцного здоров’я.

В рамках відкриття виставки провідні писанкарі Вінниччини: Тетяна Пірус, Марина Верхова-Юрченко, Оксана Верхова-Єднак, Інна Громова, Вікторія Ніколаєва та Наталя Сентемон провели майстер-клас. А фольклорний гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтв ім.М.Д.Леонтовича веснянки, гаївки.

У приміщенні ОДА відкрилась виставка "Великодня писанка"

Варто відмітити, що Вінницька область є однією з перших областей України, де став відроджуватись, розвиватись і популяризуватись найдревніший, унікальний і малодосліджений вид народного мистецтва «Писанкарство». У 2000 році управлінням культури і туризму обласної державної адміністрації та обласним центром народної творчості, було започатковано проведення обласної виставки народного мистецтва «Великодня писанка», яка вже 15 років поспіль, традиційно напередодні Великодніх свят, відкривається у Світлиці обласного центру народної творчості.

Враховуючи цей факт, у 2007 році Міністерством культури і туризму України було прийняте рішення, з метою підтримки і розвитку української національної культури, відродження, збереження і популяризації писанкарства та зміцнення творчих зв’язків між майстрами народного мистецтва регіонів України, започаткувати на Вінниччині Всеукраїнське свято народного мистецтва „Великодня писанка” у м.Вінниці, з періодичністю проведення - раз у три роки (на 3-й - 4-й день Великодніх свят).



Переглядів: 4289
Поширень: 0