За 10 років існування гурту ТІКівців весь час кликали відвідати Сполучені Штати Америки. І ось, нарешті, гурт ТІК з туром "Люби ти Україну" дістався Ньюйоркщини.

Філадельфія, Нью-Йорк, Чикаго, Детройт, Лос-Анджелес і Сан-Франциско - жителі легендарних американських міст, почувши про приїзд «ТІК», наперебій почали запрошувати музикантів у гості.

- Ще до нашого прибуття в Америку шанувальники почали пропонувати цілі екскурсійні тури й свої оселі, де готові нас прийняти, - говорить Віктор Бронюк. - Така щира гостинність ошелешує! А ще - дає змогу навіть за десятки тисяч кілометрів від рідних міст почувати себе, як вдома.

Перший концерт першого гастрольного туру відзначився фантастичним запалом, шаленими танцями і фотосесією із глядачами прямо під час виступу.

Пригоди "ТІКа" в Америці

Музиканти не приховують: дуже хвилювались, адже зміна часового пояса, хочеш того чи ні, відбивається на загальному стані. Концерт у Філадельфії вони давали тоді, коли в Україні вже настала сьома ранку. Втім, усі переживання і побоювання як рукою зняло вже після першої пісні. Двогодинний концерт «тверезі і культурні» відіграли на одному диханні, після чого влаштували автограф-сесію і спілкувалися з глядачами.

- Багато місцевих жителів зізнавалися, що до останнього не вірили, що колектив все-таки приїде. Хоч Філадельфія - одне з найбільших міст Америки, але з концертами українські музиканти найчастіше приїжджають до Нью Йорка чи Вашингтона, - розповідає лідер гурту Віктор Бронюк. - Ми ж щиро раді, що побували на батьківщині одного із засновників Сполучених Штатів Америки Бенджаміна Франкліна, чий портрет усім знайомий зі 100-доларових купюр. Філадельфія - дуже гарне місто, яке має таке дивне поєднання: поруч зі спорудами, у яких відчувається багатовіковий історичний дух, розташовані швидкісні хайвеї і ультрасучасні будівлі. В цьому якраз і відображено дух Америки, яка вміє поєднувати непоєднуване.

Пригоди "ТІКа" в Америці

За «ТІКівською» традицією не обійшлося без веселих курйозів. Після обіду велика команда гурту вийшла подихати свіжим повітрям на території заміського торгівельно-розважального комплексу. Поки хлопці жартували, до них із запитаннями: «Що тут відбувається? Чого вас так багато?» - під’їхав здивований американець. Проїжджаючи повз, він побачив натовп, тож вирішив, що проходить якийсь мітинг.

- Він пояснив, що зазвичай в Америці, якщо збирається більше 10 осіб, значить, вже щось серйозне відбувається: якийсь страйк чи акція, - розповідає Віктор Бронюк.

За порадою нових американських знайомих гурт «ТІК» відвідав «острівець американського комунізму» - кафе, де за 10 доларів можна їсти все, чого душа забажає.

- Американська кухня у Філадельфії нам дуже сподобалась: все смачне і свіже, - говорить Віктор Бронюк. - А після концерту шанувальники презентували нам домашню ковбасу і сало, які власноруч приготували за українськими рецептами.

- Від концерту і взагалі від перебування у Філадельфії залишились незабутні враження. Особисто для мене це назавжди буде перше місто, у якому я відчув дух Америки - тієї великої країни-мрії, яку всі так хочуть пізнати, - зізнається Віктор Бронюк. - А ще мене вразило, наскільки українці, які в силу обставин переїхали працювати і жити за океан, там зберігають наш український дух. Всі розуміють, наскільки важко на чужині бути на самоті, тож збираються в українські спільноти, щоб по можливості підтримувати один одного. І у них це чудово виходить! Бо разом ми - сила!

Легендарний Нью-Йорк - місто, якому світові зірки не втомлюються присвячувати пісні і фільми - лише за день підкорив серця музикантів гурту «ТІК».

Пригоди "ТІКа" в Америці

- Шикарно, жирно, все по-іншому - як у кіно! - так описує свої відчуття від перебування в Америці тромбоніст гурту Сергій Шамрай.

Раритетні автівки, разючі хмарочоси і небачена кількість людей, які хаотично рухаються у різних напрямках - контрастний Нью-Йорк, зізнаються музиканти, не порівняти з жодним іншим містом світу.

Пригоди "ТІКа" в Америці

Пригоди "ТІКа" в Америці

- Та головна особливість Нью-Йорка в тому, що вдень це місто спить і насправді прокидається лише опівночі. Посеред ночі життя там б’є повним ключем, а від величезної кількості автомобілів утворюються довжелезні затори, - розповідає лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк. - На жаль, на знайомство із Нью-Йорком ми мали лише день, тому, звісно, не встигли повноцінно оцінити всю красу і велич цього міста. Проте, впевнені, така можливість скоро буде. У Нью-Йорку ми познайомилися з багатьма нашими чудовими шанувальниками, які зізнавалися, що виступ тільки-но закінчився, а вже хочеться його повторення.

Пригоди "ТІКа" в Америці

Пригоди "ТІКа" в Америці

Нью-йоркський концерт, справді, вийшов напрочуд феєричним! Під запальні хіти «тверезих і культурних» представники української діаспори співали й танцювали так, що місцеві афроамериканці отетеріли на місці. Величезними здивованими очима вони дивилися на загальну ейфорію, не розуміючи, що відбувається. А українці просто показували, як уміють відриватися!

- Свято вдалося на славу! - радіє Віктор Бронюк. - Як музиканти, ми звикли до більш класичних українських концертів, а тут змогли доторкнутися до унікальної клубної культури Нью-Йорка. Виступали в легендарному Webster hall, який існує з 1886 року і нині вважається найстарішим і одним з найбільших клубів Нью-Йорка. Там є кілька чудових концертних майданчиків, на яких виступало безліч музикантів зі всього світу. Раді, що долучилися до цього списку.

ТІК виступав у легендарному Webster hall

Після закінчення шаленого концерту ще протягом години гурт «ТІК» спілкувався зі своїми американськими шанувальниками, обмінюючись позитивними емоціями і звістками з України.

- Приємно, що українці, які нині навчаються і працюють у Нью-Йорку, зазначали, що на нашому концерті отримали заряд і наснагу на втілення своїх подальших цілей, - говорить Віктор Бронюк. - А я особливо радію, що вдалося налагодити хороші контакти ще й по волонтерській роботі. Тамтешні жителі сильно переживають і вболівають за долю України, тож щиро бажають допомогти нашим героям-захисникам.

Незабутня подорож гурту «ТІК» до знаменитого Чикаго розпочалась яскравою зустріччю в аеропорті. За українською традицією з хлібом і сіллю музикантів зустрічали красуні у вишитих сорочках.

Пригоди "ТІКа" в Америці

А вже за кілька годин у Red Moon Theatre Chicago розпочався довгоочікуваний концерт. Шанувальники із захватом наспівували улюблені хіти і кружляли один одного у шалених танцях. А коли «ТІК» заспівав державний гімн України, присутні довели, що в Чикаго знають, що відповідати на заклик: «Слава Україні!». Вся зала хором скандувала: «Героям слава!».

Пригоди "ТІКа" в Америці

Пригоди "ТІКа" в Америці

Пригоди "ТІКа" в Америці

- На жаль, вечірня поїздка до озера Мічиган - єдине, що ми побачили в Чикаго. До «міста вітрів» летіли з Нью Йорка і трішки вибилися із запланованого графіка, - розповідає Віктор Бронюк. - Особливо шкода, що не вдалося на власні очі побачити славнозвісну Українську околицю. Ukrainian Village - це цілий район з українськими школами, церквами, музеями, ресторанами і крамничками, який українці почали заселяти ще наприкінці 19-го століття. За ці роки наші емігранти в Чикаго побудували свою Україну, яку нам дуже хотілося подивитися.

Концерт в автомобільній столиці Америки Детройт, який 19 квітня пройшов у Ukrainian Cultural Center Detroit, надовго запам’ятається і шанувальникам, і музикантам.

- Це було справжнє українське весілля! - зазначає лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк. - Спершу глядачі розділились на дві групи: перші одразу почали танцювати, а другі - спокійно сиділи і аплодували. Та після третьої пісні вся зала встала - і почалася справжня гулянка! Усі разом співали, танцювали й водили хороводи, як на традиційному українському весіллі.

Пригоди "ТІКа" в Америці

Пригоди "ТІКа" в Америці

Наприкінці виступу на сцену вийшов чоловік, який зізнався, що вже 20 років живе в Детройті і щиро радий, що ми сюди заїхали. За американськими мірками це невелике місто, де проживає 680 тисяч людей. Тому багато українських музикантів, приїжджаючи до Америки, Детройт оминають увагою, віддаючи перевагу містам-гігантам.

Пригоди "ТІКа" в Америці

- Детройт ми бачили лише з вікна автомобіля, а по дорозі стали свідками неприємної сторони американського світу: за 5 годин руху по трасі нарахували 61 збитого єнота і 7 оленів. Виконавчий директор нашого гурту Володимир Лапшов у свій час жив в Америці, тож пояснив, що, на жаль, це досить типове явище, - розповідає Віктор Бронюк. - Та насправді це єдиний неприємний момент, який ми помітили в Америці. Все інше - суцільний позитив. Зокрема, саме тут ми знайшли порятунок від весняного авітамінозу. В американських супермаркетах повно свіженьких овочів і ягід, тож організатори вже звикли, що, приїжджаючи до нового міста, ми першою справою купуємо кілька коробок смачної малини, чорниці й полуниці. Так що в рідну Україну плануємо повернутися не тільки із масою вражень і спогадів, а й - максимально здоровими і повними сил.



Переглядів: 4573
Поширень: 0