2 червня в Світлиці Вінницького обласного центру народної творчості відкрилася обласна виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Вже традиційно, кожного року на початку червня, в нашій Світлиці відкривається виставка, присвячена Міжнародному дню захисту дітей.

Відрадно, що наша подільська земля щедра як на народних майстрів так і на юні таланти, які під керівництвом майстрів відроджують народні традиції, адже українці належать до когорти цивілізованих етносів світу, що зберегли унікальну національну культуру, в тому числі і дитячу іграшку. Показово, що останнім часом з’явилася велика кількість іграшок за давніми зразками, а також пластичних творів на фольклорні та історичні теми у виконанні юних майстрів.

Експозиція нинішньої виставки вражає своєю різноманітністю. Тут і традиційна народна іграшка та живописні картини на дитячу тематику у виконанні знаних подільських майстрів, тут і дитячі роботи з різних видів народного мистецтва (керамічна іграшка, живопис, рогозоплетіння, лялька-мотанка, декоративний розпис, художнє випилювання, витинанка, різьба по дереву, малярство на склі, вишивка, батік). Всього більше 200 робіт представлено на виставці.

Вінничан запрошують на виставку "Світ очима дитини"

Більшість із них – це дитячі роботи учасників мистецьких студій та гуртків образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва Вінниччини: зразкові аматорські – Клембівська ДМШ Ямпільського району, «Юний майстер» Оратівського РБК, «Гостина» Сосонського СБК Вінницького району, «Дивосвіт» Могилів-Подільського МБНТ; мистецькі дитячі студії м.Вінниці: «Гончарне коло», «Арт-майстерня «Скриня»», кераміки і гончарства Палацу дітей та юнацтва; художні відділи Вінницької ДМШ №2, Хмільницької ДШМ, Станіславчицької ДМШ Жмеринського району; гурток рогозоплетіння с.Писарівки Вінницького району. А також народні іграшки із фондової колекції ННЛ ЕП ВДПУ ім.М.Коцюбинського та роботи студентів Тульчинського училища культури.

Вінничан запрошують на виставку "Світ очима дитини"

Енергією любові до дітей наповнені роботи наших знаних майстрів – Сергія Погонця з Крищинець Тульчинського району та Вікторії Ніколаєвої з Вінниці (кераміка); Людмили Сорочинської з Могилів-Подільського (народне малярство); Олександра Крутих з Вінниці (художнє випилювання), Володимира Купчишина з Вінниці (різьба по дереву); Зінаїди Мартинової та Любові Косенко з Тростянця (народна лялька): Сергія Бугая з Човновиці Оратівського (декоративний розпис); Олексія Краснова з Вінниці (батік); Вікторії Микитенко, Альони Латюк з Гайсина, Олени Тонкевич з Жежелівки Козятинського району та Яни Магеровської з Тульчина (ляльки-мотанки).

В усіх творах учасників виставки панує барвисто-декоративне багатство, фарби наповнюються світлом наче опромінені сонцем. Органічні, гармонійні сюжети будять яскраві асоціації, наповнюють особливою енергією, викликають роздуми, завдяки яким впевнюєшся в істинності та чистоті нашого буття.



Переглядів: 3906
Поширень: 0