Першими містами, крізь які проходитиме :::СТЕЖКА:::, стануть Київ, Вінниця та Чернівці. Далі — інші міста України й світу. У кожній точці вона залишатиме яскравий візуальний відбиток, що нагадуватиме про Крим, підтримуватиме зв’язок із ним і відкриватиме шлях до повернення. В умовах тиску, який спостерігаємо зараз на півострові, й певного ігнорування кримського питаня на материковій Україні, мистецтво залишається однією з небагатьох можливостей зберігати такий зв’язок. Крім того, воно саме по собі виходить далеко за межі геополітичного — це світоглядне питання, спільне для всіх українців, і дуже індивідуальне для кожного з нас.

Відправною точкою :::СТЕЖКИ::: стали кримськотатарські орнаменти відомого кераміста Рустема Скібіна, добре знайомого вінницькій аудиторії після зимових майстер-класів з гончарства. Зараз до нього долучилися українські та польські художники зі своїми авторськими ідеями. В кожному місті виникатиме особлива версія :::СТЕЖКИ::: Що саме і яким чином прикрашати — стіни, паркани, сходи, трамваї чи велосипедні доріжки — пропонуватимуть місцеві творчі ком’юніті.

Так, у Вінниці Олександр Нікітюк (Лабораторія Актуальної Творчості) запропонував роботу з фасадом Бібліотеки №1. У Олі Михайлюк (Агенція АртПоле), яка досліджує питання мистецьких взаємозв’язків півострова й материкової України, народилася ідея спиратися на літературний твір, а саме — «Під мінаретами» Михайла Коцюбинського. До проекту підключився літературознавець Олександр Вешелені, що вивчає творчість Коцюбинського й сучасні художні форми, які дають можливість по-новому підійти до класичної літератури. Так склалася кураторська група, що працюватиме над проектом — він здійснюватиметься у Вінниці протягом липня. Передбачається, що до :::СТЕЖКИ::: підключатимуться місцеві художники, журналісти, письменники, літературознавці й усі небайдужі. Наразі :::СТЕЖКУ::: можна підтримати на Спільнокошті biggggidea.com

Проект "Стежка" у Вінниці змінить фасад бібліотеки №1

Для довідки:

Діяльність агенції АртПоле в Криму розпочалася із фестивалю «Східні ворота. АртПоле-Крим» у жовтні 2011 року в Бахчисараї. Публіку з усієї України запросили тоді «на прогулянку містом-садом серед мечетей, чайних і фонтанів, знайомство з традиційними ремеслами кримських татар та музикою різних епох і народів — зі сцени біля Східних воріт Чуфут-Кале».

Напередодні анексії в березні 2014 АртПоле не могло лишатись осторонь — Оля Михайлюк, Тетяна Манзюк та Вадим Ільков відправилися в Крим, аби побачити на власні очі, що відбувається, й підтримати друзів. Тоді виникла ідея організувати концерти тріо Port Mone, що стали єдиною мистецькою подією на півострові, яка в той час закликала до миру й порозуміння. Оля Михайлюк як незалежний журналіст підготувала цикл статей для «Української правди. Життя». У вересні 2014 р., вже не маючи можливості організовувати події в Криму, Агенція АртПоле виступила автором серії дискусій, відкритих лекцій та кінопоказів «ПРО КРИМ» в Одесі, у березні 2015 долучилася до організації кримського дня на фестивалі документального кіно Docudays UA, зараз ініціювала проект Крим Україна :::СТЕЖКА:::



Переглядів: 4429
Поширень: 0