14 липня  у літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського (вул. Бевза, 15) мистецький проект :::СТЕЖКА:::

Програма заходу:

17:00 — майстер-клас з кримськотатарських орнаментів, Рустем Скібін (попередня реєстрація за номерами 0969488079 та 0936564292)

20:00 — зустріч у подвір’ї Музею Михайла Коцюбинського:

  • читання епізодів з кримського циклу Коцюбинського у відеосупроводі, створеному на основі архівів Бахчисарайського історико-культурного заповідника (фото, гравюри, літографії),  
  • представлення ідеї та учасників :::СТЕЖКИ::: — як авторський почерк, каліграфія й орнамент поєднаються в оформленні Бібліотеки №1 у Вінниці

Учасники: Оля Михайлюк, Олександр Вешелені, Олександр Нікітюк, Володимир Нойс, Андрій Барчук.

Вінничан запрошують на мистецький проект "Стежка" у музей Коцюбинського

Більше ста років минуло з часу написання Михайлом Коцюбинським його кримського циклу, а питання, над якими він розмірковує — релігійні, художні, світоглядні — стали  ще актуальнішими. Зокрема, чи має право Російська імперія, до якої Крим був приєднаний насильно, насаджувати в цьому мусульманському краї свої цінності та звичаї. «Кримські оповідання написані людиною, що будучи представником іншої літератури, сином іншого народу, змогла з такою Любов’ю і Вірою завоювати наші серця», — пише кримськотатарський поет і перекладач Юнус Кандим. Коцюбинського завжди до дрібних подробиць цікавили архітектура, традиції, костюми, страви, побут і особливо ритуал у корінних народів. Все це знаходимо в його творах «У путах шайтана» («Шейтан шеринде»), «На камені» («Ташлар устюнде»), «Під мінаретами» («Минарелер астында»), які перекладені на різні мови світу, зокрема й на кримськотатарську. Сам автор визначав жанр цих своїх творів як нарис і акварель.

Вінницька :::СТЕЖКА::: поєднуватиме в собі слово як візуальний образ і традиційний орнамент — на фасаді Бібліотеки №1, саме навпроти Будинку-Музею Михайла Коцюбинського. Художники розроблятимуть унікальне поєднання кирилиці, арабського письма й орнаменту, взявши за основу цитати з його творів про Крим. Вони сподіваються, що експериментальне багатомовне й багатовимірне письмо, в основі якого толерантність і взаємоповага, стане ще й вдалим художнім експериментом і слова «розквітнуть».

Для довідки:

:::СТЕЖКА::: поєднує кримськотатарські й українські знаки, символи, орнаменти, вплітаючи їх у простори наших міст. Відправною точкою проекту стали кримськотатарські орнаменти відомого кераміста Рустема Скібіна. :::СТЕЖКА::: проходитиме через різні міста, у кожній точці залишаючи яскравий візуальний відбиток, що нагадуватиме про Крим, підтримуватиме зв’язок із ним і відкриватиме шлях до повернення. В умовах тиску, який спостерігаємо зараз на півострові, й певного ігнорування кримських питань на материковій Україні, мистецтво залишається однією з небагатьох можливостей зберігати такий зв’язок.



Переглядів: 1871
Поширень: 0