Впродовж учорашнього дня монументально-декоративну мозаїку з комсомольською тематикою, що лишилась від минулої епохи на площі Європейській, було закрито стіною з написом «Музей тоталітаризму». Це інсталяція, ініціатором якої став організатор та куратор культурно-мистецької резиденції «Над Богом» Леонід Марущак.

Стіна відстоїть приблизно на метр від самого панно, утворюючи таким чином коридор, заходячи в який, глядач бачить мозаїку зблизька. Внутрішня частина стіни вкрита дзеркалами, отже, людина бачить відображення всього твору тоталітарного мистецтва та себе.

В ніч з 23 на 24 серпня панно було пошкоджено місцевими активістами, які частково забризкали його чорною фарбою. Пізніше, члени однієї з політичних партій завішали мозаїку великим державним прапором. Ця акція одразу стала популярною – з’явилось чимало бажаючих закарбувати себе на синьо-жовтому тлі. Але чи варто лишати під державними символами залишки тоталітарного минулого?

Митці подарували Вінниці «Музей тоталітаризму» лише на один день

Митці подарували Вінниці «Музей тоталітаризму» лише на один день

«Це приклад того, як можна вчинити з візуальними об’єктами, що залишились після комуністичної епохи», - розповідає Леонід Марущак. «Їх можна демонтувати та знищити, перенести, або консервувати. На прикладі цього панно ми побачили і спробу руйнування, і спробу закрити національними кольорами, я ж показую як можна підійти до декомунізації по-іншому. Тепер ця пам’ятка минулої епохи змушує замислитись, поглянути на неї, та ті символи, що на ній зображені, під іншим кутом. До речі, ми зробили запит, щодо художньої цінності роботи, намагатимемось дізнатись й ім’я автора».

Митці подарували Вінниці «Музей тоталітаризму» лише на один день

Ідеєю культурно-мистецької резиденції «Над Богом», яка щойно завершила свою десятиденну роботу у нашому місті, саме і була дискусія засобами мистецтва над проблемами, пов’язаними з переосмисленням історичного минулого та реалізацією декомунізаційних законів. Акція «Музей тоталітаризму» одноденна, а вже сьогодні, вірогідно, панно знову вкриють державним прапором.



Переглядів: 3844
Поширень: 0