«Вони вміють літати!» - так захоплені глядачі говорять про артистів Національного ансамблю танцю України імені Павла Вірського. Майстри-віртуози на сцені виробляють таке, що шквал овацій зривають вже після першого номеру. Найскладніші трюки виконують із вражаючою легкістю, а головне - кожним рухом і поглядом, здається, торкаються найпотаємніших струн душі. Їм аплодують колеги з грузинського ансамблю «Сухішвілі», королівські особи і вибаглива європейська публіка, а вже скоро вітатимуть і вінничани.

12 жовтня о 19.00 у Будинку офіцерів ансамбль Вірського презентує святкову ювілейну програму, присвячену 110-річчю з дня народження Павла Вірського. Вінниця стане одинадцятим містом великого всеукраїнського туру, який славетний колектив розпочне 1 жовтня у Черкасах. У програмі будуть нові номери і танці-«візитівки», які принесли ансамблю Вірського світову славу.

Ансамбль танцю імені Вірського буде вражати Вінницю своїми надздібностями

Ансамбль танцю імені Вірського буде вражати Вінницю своїми надздібностями

Сьогодні ансамбль Вірського - бренд, який люблять і знають у всьому світі. Цей танцювальний колектив дійсно унікальний: своєю історією, своїми постановками, широкою гастрольною географією, відомими шанувальниками і, звісно ж, своїми артистами. Потрапити у ансамбль Вірського надзвичайно важко - це вдається лише най-найкращим, хто проходить конкурс. І саме вони потім стають тими героями, за якими, затамувавши подих, спостерігають захоплені глядачі у різних куточках світу.

Нещодавно ансамбль з неймовірним успіхом провів гастролі в Угорщині та Польщі, а після всеукраїнського туру має запрошення до Ізраїлю, Іспанії, Китаю, США й Канади. Власне, немає країни, яка б встояла перед тією красою, яку на сцені відтворюють танцюристи.

- За 78 років існування наш ансамбль побував у 80 країнах світу, у більшості ми виступали по 20-30 разів. На наших концертах немає вільних місць. Я не пам’ятаю виступу, щоб публіка не стояла - незалежно від континенту: чи це Африка, Азія, Європа чи Америка. Ми представляємо справжнє високе мистецтво, яке знаходить дорогу до серця кожної людини на Землі! - говорить генеральний директор і художній керівник ансамблю Вірського, народний артист і Герой України, академік Мирослав Вантух. - Коли у Монте-Карло ми виступали на відкритті чемпіонату світу з тенісу, у залі сиділи самі мільярдери. Після нашого виступу вони всі встали і букети квітів з кожного столу кинули під ноги артистам. Наші танцюристи стояли по коліна у квітах і ще довго слухали шалені оплески… А коли мене покликав принц Монако Альбер, аби особисто подякувати і потиснути руку, він сказав: «Я знаю, що у вашій країні є проблеми економічного характеру. Але коли у вашого народу є така висока культура, ви обов’язково впораєтеся з усіма негараздами. У цьому залі всі мільярдери стоячи аплодують лише вдруге: вперше 10 років тому вони стояли, коли на відкритті Зіркової зали співав Лучано Паваротті і от вдруге - стоять перед вашим колективом». Після цього ми ще тричі літали чартерним рейсом на концерти у Монако на особисте запрошення принца. Від себе скажу - коли такі речі відбуваються, кожен митець відчуває себе гідним свого народу.

Багато виступаючи за кордоном, артисти ансамблю Вірського особливо радіють, коли вдається з туром відвідати міста рідної України.

- Ми щиро радіємо, що в цьому турі зможемо відвідати 19 міст України. Для нас це дуже важливо, адже останнім часом так відбувалося, що нас відлучають від свого народу, а народ - від своєї культури. У 1937 році наш ансамбль був створений саме для збереження національного хореографічного мистецтва України, для розвитку автентичної української культури, - говорить Мирослав Вантух. - Цей тур присвячений 110-річчю з дня народження засновника і фундатора нашого колективу - геніального балетмейстера Павла Вірського, якого шанують у всьому світі. Цю дату ми відсвяткували великим концертом у Києві у Палаці «Україна» і зараз покажемо святкову концертну програму у найбільших містах України.

Вінничан та гостей міста на концерті ансамблю Вірського чекає чимало сюрпризів. Запальні танці, складні рухи, синхронність у виконанні, ліричні та експресивні номери, розкішні національні костюми учасників, що представляють всі розмаїті частини України – від запальних морячків, вправних козаків до гуцульських убрань карпатців та навіть із трембітами.

- Творчість – це вічний пошук, це вічне незадоволення собою. Ми живемо за принципом: хорошому кінця немає. Я сплю й мені сняться якісь теми, ідеї… Це в хорошому розумінні слова – хвороба, - зізнається Мирослав Вантух. - Я переконаний, що мистецтву треба служити так, як і служити своєму народові. На всю Україну подібних колективів немає. Свою культуру, красу, звичаї, традиції ми показуємо іншим націям і народам. А це – надзвичайно відповідально і почесно.

Вартість квитків на вінницький концерт ансамблю Вірського, що 12 жовтня о 19.00 пройде в Будинку офіцерів - 50-200 гривень. Квитки можна придбати у касах Будинку офіцерів і театру імені Садовського, в турсервісі на Козицького та за телефоном безкоштовної доставки квитків: (0432)57-55-55.

Організатор вінницького концерту Національного ансамблю імені Вірського - компанія «Вінниця Концерт». Пригощає - студія-бар «City».

Ансамбль танцю імені Вірського буде вражати Вінницю своїми надздібностями

Артисти ансамблю Вірського щодня вдосконалюють свою майстерність на багатогодинних репетиціях



Переглядів: 8285
Поширень: 0