Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці та Вінницький обласний краєзнавчий музей запрошують вінничан на урочисте відкриття фотовиставки "1947 БАРВИ РУЇН", яке відбудеться 6 листопада о 15:00 у краєзнавчому музеї (вул. Соборна, 19).

Представлені на виставці кольорові фотографії зробив у 1947 році Генрі Кобб, студент архітектури у Гарварді. Автор світлин разом з групою американських архітекторів приїхав у Європу в рамках навчальної поїздки WorldStudytour, яка мала на меті ознайомлення з планами реконструкції європейських міст. Генрі Кобб привіз з тієї подорожі з Польщі близько 100 світлин, які вперше представлено публічно в 2012 році. Це фотографії, зокрема Варшави, Кракова, Вроцлава та Щецина.

Кольорові фотографії у Польщі в 40-их роках це величезна рідкість. Найчастіше зустрічаються чорно-білі світлини післявоєнних руїн, перегляд яких сьогодні створює ефект дистанції; барви натомість нівелюють відчуття віддаленості в часі, збільшують враження реальності представленого образу. Ця виставка це не лише вражаючі реальністю світлини майже стертих з обличчя землі міст – ці фотографії були вписані в розповідь про плани відбудови Польщі.

Вінничан запрошують на фотовиставку рідкісних кольорових фото відбудови Польщі

Ідея американських навчальних поїздок зродилась під кінець XIXстоліття. Першим напрямком навчальних поїздок WorldStudytours була Європа, а з часом і інші континенти: Південна Америка, Австралія, Азія та Африка.

Після Другої світової війни поїздки такого типу пропонувала вже більшість навчальних закладів. Такі екскурсії не мали наукового характеру, їхньою метою було знайомство з іншими країнами, зокрема з місцями недоступними для звичайних туристів. Адже метою мало бути «відкриття американців на світ та інші культури».

Тема навчальної поїздки, завдяки якій Генрі Кобб приїхав до Польщі, звучала «Відбудова та планування мікрорайонів у Європі» («European reconstruction andcommunity planning»). Ініціатором і лідером екскурсії був американських архітектор Герман Філд. Учасники побували в Англії, Чехословаччині та Польщі.



Переглядів: 3547
Поширень: 0