В конференц-залі свіжовідновленого готелю «Франція» відбулась знаменна подія – історик Олександр Федоришен презентував свою першу науково-популярну книжку, великий ілюстрований путівник нашим містом, яким воно було століття тому: «Вінниця. Історія іншого часу». Готель, в якому зараз книжку можна придбати, став не лише локацією презентації, але є також одним з персонажів книги, разом з іншими визначними місцями міста.

Це видання назване автором паперовим хроноскопом, адже містичним чином, завдяки плетиву слів, що пробуджує уяву та рідкісним фотографіям і колажам, що наповнюють сторінки, переносить у вінницьке життя 1914 року. У ту щасливу пору, коли війни та спустошення ще не торкнулись затишних осель невеличкого міста. «Це був час грандіозних планів на майбутнє, перекреслених катастрофічним ХХ століттям, де для українців світові війни переплелись з визвольними змаганнями, громадянськими війнами, голодом та репресіями…» – говориться у книзі.

Вінниця. Історія іншого часу

Вінниця. Історія іншого часу

Власник готелю "Франція" С. Капуста та засновник Вінницького міського товариства колекціонерів А. Гродецький

 

Вінниця. Історія іншого часу

Ведучий презентації О. Вешелені та автор книжки - О. Федоришен.

Хроноскоп тут як машина часу, що допомагає порівняти нам два часових інтервали, що вже минули – рік 1914 та рік 2014. У минулому році всі ми жили, а у 1914 нас переносить книжка. І читач, ведений автором, прямує по вулицям Вінниці, споглядає будівлі, всотує стиль життя вінничан та атмосферу міста. Вінниця 1914-го, що стоїть на порозі процвітання та зростання свого значення – та сама «золота провінція», якою милуєшся разом із автором, крок за кроком досліджуючи її.

Вінниця. Історія іншого часу

Автори проекту «Вінниця. Історія іншого часу»: власник готелю «Франція» пан Сергій Капуста та засновник вінницького міського товариства колекціонерів пан Андрій Гродецький розповіли, що книга ця готувалась майже три роки, але все задумане було втілене у життя у великому двомовному подарунковому путівникові. Було окремо відмічено, що розкішні ілюстрації у виданні – оригінали з приватних колекцій вінницьких колекціонерів і багато з них ніде не публікувались раніше.

Вінниця. Історія іншого часу

Чимало зацікавлених зібралось на презентацію нового видання, що безумовно знайде читача не лише серед туристів, але й серед вінничан, які матимуть змогу милуватись знайомими та незнайомими деталями, цікавими нюансами, відкривати для себе малознайомі історичні дрібнички. У подорож від одного історичного зламу до іншого Вас запрошує історик Олександр Федоришен і місто Вінниця.



Переглядів: 7806
Поширень: 0