Вчора у приміщенні Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича відбувся обласний мистецький проект «Співає Поділля Леонтовича» з нагоди відзначення 138-ї річниці з дня народження композитора.

В заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Станіслав Городинський, міський академічний камерний хор «Вінниця» під керівництвом Віталія Гадзінського та творчі колективи Вінницької області.

Вітаючи усіх присутніх Ігор Івасюк відзначив: «Микола Леонтович, Михайло Коцюбинський, Микола Пирогов, академік Данило Заболотний - це видатні постаті, які прославили нашу Подільську землю, завдяки таким могутнім діячам, Україну знають у всьому світі, а ми пишаємось нашими земляками. Микола Леонтович подарував нам «Щедрик», який став символом Різдва. Нам вдалося винайти понад мільйон гривень на реконструкцію музею. На початку літа у селі Марківка, Теплицького району буде відкрито оновлений музей Миколи Леонтовича. Ми плануємо багато заходів до ювілею нашого талановитого земляка-композитора, аби гідно вшанувати його пам’ять».

У Вінниці з нагоди 138-річчя від дня народження Миколи Леонтовича відбувся мистецький проект

У свою чергу Станіслав Городинський підкреслив: «Щоб вшанувати пам’ять видатного композитора Миколи Леонтовича, сьогодні на концерт запрошені кращі хори Вінниччини, які на високому професійному рівні виконають його твори, відомі усьому світові. Щодо відзначення ювілею нашого земляка, то ми плануємо у садибі Миколи Леонтовича зробити співоче поле, запросити найкращі хорові колективи не тільки України, а й з інших куточків світу».

Окрасою урочистостей були виступи міського академічного камерного хору «Вінниця» під керівництвом Віталія Гадзінського, творчих колективів Вінницької області.

У Вінниці з нагоди 138-річчя від дня народження Миколи Леонтовича відбувся мистецький проект

Для довідки:

Леонтович Микола Дмитрович (1877—1921) — український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог. Автор широковідомих обробок українських народних пісень для хору «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть». Його обробка «Щедрика» відома у всьому світі як різдвяна колядка «Carol of the Bells». Найвищим досягненням композитора вважаються пісні «Щедрик» та «Дударик», в яких Леонтович досягнув максимальної ритмічної організації.



Переглядів: 5164
Поширень: 0