Художники з кількох українських міст з’їхались минулої п’ятниці до Вінниці, щоб вже 11-й раз поспіль творити нові міфи на подільській землі, сповнюючи простір Немирівського городища символічними та багатозначними творами ленд-арту. Міжнародний зимовий Фестиваль мистецтва довкілля «Міфогенез», який щорічно проводиться з 2006 року, цьогоріч зібрав більше 30 молодих художників з Києва, Харкова, Львова та Вінниці.

Щороку напередодні польових робіт художники збираються у приміщенні РЦСМ «АртШик» для спілкування, обговорення проектів, що мають бути створені у Немирові, та рефлексії на вже чималі здобутки єдиного в Україні зимового фестивалю ленд-арту. Незмінний організатор та натхненник фестивалю – керівник ВОГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Нікітюк. Співорганізаторами виступають Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації та Департамент культури Вінницької міської Ради.

Міфогенез – 2016. Початок. Джерела натхнення

Серед тих, хто прибув заради створення власног о об’єкту на засніжених просторах Скіфських валів були такі відомі художники як Сергій Якунін (Львів) та Оксана Чепелик (Київ), чимало молодих митців, зокрема харківські Віолета Терлига. Вінницькі художники, що вже добре знайомі з простором, теж готувались дивувати.

Міфогенез – 2016. Початок. Джерела натхнення

Стіни виставкової зали «АртШик» були сповнені минулорічними просторами валів та образами, створеними на їх «полотні» і інтегрованими в пейзаж Немирівського городища. Молоді вінницькі художники з «Лабораторії актуальної творчості» Єгор Лобузнов та Наталя Лісова продемонстрували у виставковому приміщенні свої нові просторові інсталяції.

Але справжньою творчою розминкою перед марш-кидком на вали стало творення цілого саду ленд-арт об’єктів просто серед Вінниці – на території центрального парку, в урочищі Каліча за ККЗ «Райдуга».

Міфогенез – 2016. Початок. Джерела натхнення

У тісній співпраці з природою народились мистецькі твори Володимира Нойса, Олександра Нікітюка, Наталі Лісової, Єгора Лобузнова. Ось сонце встає над човном, що пливе між дерев, ось чудернацьке плетиво гілок, ось рукотворна арка, ось клубочки ниток, мов яйця у гнізді, полишені фантастичним птахом.

А розігрівом для натхнення стала презентація-дегустація від відомого вінницького винороба та керівника Вінницького Академічного театру вина Олександра Шемета (в новорічні часи відомого як Всеукраїнський Дід Мороз). До речі, тут сталась своєрідна зустріч Вінницького Діда Мороза з Львівським Святим Миколаєм, якого у мистецькому житті називають Сергій Якунін.

Міфогенез – 2016. Початок. Джерела натхнення

Просто на сцені концертного залу «Райдуга» було підготоване все для дегустації фірмової винотеки від Шемета. Словами самого головного режисеру Вінницького театру вина: «У виставі брали участь пани Вишня, Бузина, Шовковиця, Виноград, Йошта, Калина, Ківі, мсьє Сидр, сеньйор Помідор, марабут Кизил та вінницький Токай. Останній зроблений з того сусла, що на фестивалі «Консервативна Вінниця» нам нам'яла своїми чарівними ніжками Міс Вінниця 2015 Оксаночка Пугач».

Окрім того, між актами вино-вистави художники малювали вином. Від «Винного квадрату» Олександра Нікітюка до човна, що сів на винну мілину, від портретів до абстракцій – виявилось вином можна малювати що завгодно, особливо якщо перед тим прийняти його всередину.

Міфогенез – 2016. Початок. Джерела натхнення

Наступного ранку автобус з художниками виїхав на Немирівські Скіфські вали, щоб створити там серію неймовірних та недовговічних робіт у тісній співпраці з природою, які всі зможуть побачити лише на світлинах.



Переглядів: 3131
Поширень: 0