26-29 травня 2016 року у Вінниці вже вдруге відбудеться Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»  під гаслом «Приватні моря, спільні береги» з фокусом на темі моря в літературі. Автори, чия творчість пов’язана з фізичним і ментальним простором моря, а також дослідники мариністики і морських мотивів у літературі спробують «вичаклувати» море на берегах Південного Бугу, звертаючись до культурного спадку цивілізацій Чорного й Середземного морів. Стрижневим компонентом фестивалю «Intermezzo» також залишиться зв’язок літератури й кінематографу, пошук історій, які диктує митцям сучасність.

Спеціальна програма фестивалю буде присвячена Криму і кримським татарам, проблемам культурної ідентичності півострова, історичній долі народів Криму, темі втраченого і віднайденого дому. Обрати цю тему організаторів надихнули дивовижні кримські новели Михайла Коцюбинського («У путах шайтана», «На камені», «Під мінаретами», «У грішний світ»), котрий 120 років тому надзвичайно тонко зафіксував тривожні зміни в житті півострова. Культурні діячі України, Польщі, Чехії, Ірландії, Білорусі, Вірменії та інших країн проговорюватимуть засобами мистецтва важливі для суспільства питання і спробують допомогти налагодженню широкого діалогу тимчасово переміщених жителів Криму і подолян. Кримська програма познайомить з письменниками, музикантами і кінорежисерами Криму, а також розкриє нові інтерпретації традиційної культури кримських татар.

У рамках фестивалю реалізовуватиметься також спецпроект «Острів Європа» (кураторки — Анна Вовченко, Катерина Калитко), покликаний артикулювати здобутки «малих» або ж «камерних літератур», котрі часто перебувають поза фокусом читачів і критиків. Через доповнення у свідомості українців культурної мапи Європи формується цілісніше уявлення про континент як цивілізаційний острів, де доля кожної нації взаємопов'язана, у тому числі через літературу.

Наприкінця травня у Вінниці проходитиме другий Міжнародний фестиваль оповідання "Intermezzo"

Довідка про фестиваль:

Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» — щорічний фестиваль короткої прози, що проходить у місті Вінниця протягом чотирьох днів наприкінці травня. Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця — 1913, Чернігів). Оповідання письменника становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» — один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому.

Ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання: у важкі часи людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань. Фестиваль «Intermezzo» покликаний прислухатися і говорити, артикулювати соціальні проблеми засобами мистецтва, залучати широкі кола фахівців та зацікавлену аудиторію до активної трансформації українського суспільства.

Аудиторія фестивалю — вінничани, молодь, студентство, інтелігенція, любителі літератури та кіно, гості міста як із західних, так і з центральних, східних міст України та Києва, чому сприяє зручне географічне розташування Вінниці.

Учасники фестивалю — українські та європейські літератори, письменники, сценаристи, режисери, менеджери культури, музиканти, художники, громадські діячі, лектори.

Програма фестивалю складається насамперед із зустрічей з митцями, авторських читань та кінопоказів у різних локаціях міста та околиць, відкриваючи відвідувачам багату культурну та історичну спадщину Вінниці; а також із сценарних читок, цікавих культурологічних лекцій, дискусій, музично-літературних та трансмедійних перформансів, книжкових презентацій, вечорів поезії, виставок і т.д.

Організатори фестивалю: ГО «Інститут культурного менеджменту», Вінницька міська рада та Вінницький літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського. Фестиваль проходить під патронатом Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

З питаннями звертайтеся до прес-секретарки фестивалю Тетяни Родіонової +38 093 813 12 83; [email protected].



Переглядів: 2472
Поширень: 0